7 redenen om uit te gaan

1 uit eten met iens

Brasserie Savelberg De Koepel

Oosteinde 1, Voorburg Telefoon (070) 369 35 72 Keuken open 17.00-23.00, Frans / Internationaal / Vegetarisch / Wereldkeuken. Gemiddelde prijs 3-gangen à la carte: 30,00 euro Categorie: zakelijk

Luxe bistro in mooi beschilderde koepel, die velen prefereren boven nabijgelegen grote broer Savelberg. Al is de uitgebalanceerde kaart niet erg uitgebreid, toch is het van de voortreffelijke salade met rundermuis en gefrituurde zwezerik tot het met het flensje met roomijs een droom. Zeker als de bediening met verstand van zaken zorgt dat de wijn op tijd wordt bijgeschonken. Tip: bij mooi weer is buiten eten bij De Koepel een feestje.

uitstekend Leuke ambiance, goede service en een uitstekende kaart. Mooie gerechten met een Hollands accent voor een goede prijs. Graag tot ziens. (05-03-2006, P.R te Oegstgeest)

uitstekend Vergeleken bij het bombastische restaurant, is het in De Koepel van Savelberg ontspannen toeven. Het eten is uitstekend bereid. Je proeft duidelijk dat aan elke gang uitzonderlijk veel aandacht is besteed. De ambiance is evenals de bediening uitstekend. (08-12-2005 E.D te Voorburg)

2 COLLEGES

Lowlands University On Tour

Utrecht: Tivoli. Aanvang: 20.15. Entree:15 euro. Inl/res: 0900-2358486 & www.tivoli.nl

Ruud Lubbers en Wubbo Ockels waren met hun colleges over het behoud van de aarde de grote helden van Lowlands 2005. Tijdens Lowlands University On Tour spreekt Lubbers onder andere over de verantwoordelijkheid van het bedrijfsleven en jongeren in een kleiner wordende wereld en roept hij om duurzame oplossingen. Daarnaast vertelt hij over het Earth Charter waarvoor hij zich inzet. Wubbo Ockels, hoogleraar ruimtevaarttechniek aan de TU Delft, gaat in op de technologische en wetenschappelijke kant van duurzaamheid.

3 TONEEL

De nacht zingt zijn eigen lied

Leiden: LAK-theater. Aanvang: 20.30. Inl/res: 071-5124890 & www.laktheater.nl

Het toneelstuk De nacht zingt zijn eigen lied van het Zuidelijk Toneel gaat over een zwijgend stel met een baby. Regisseur Olivier Provily verbindt zijn naam aan toneelstukken met weinig handeling. Dit minimalisme brengt hem naar de Noorse schrijver Jon Fosse, die beroemd is geworden met toneelwerk dat zo goed als stilstaat. Man en vrouw kunnen elkaar niet bereiken. Nanette Edens acteert tussen helderheid en hysterie. Erik Whien straalt een verslagenheid uit, die als een aanjager werkt op de geëxalteerde vrouw.

4 CABARET

Bij mij zijt ge veilig

Maastricht: Theater aan het Vrijthof, Vrijthof 47. Aanvang: 20.15. Entree: 16 euro. Inl/res: 043-3505555 & www.theateraanhetvrijthof.nl

De Vlaamse droogkomiek Wim Helsen is in zijn tweede show Bij mij zijt ge veilig wederom een meester van de rare redeneringen, de onverhoedse wendingen en de volstrekt ontspoorde logica. Hij begint te zeggen dat zijn vrouw dood is (“ik heb een alibi en een motief, dus mij maken ze niks“) en ontpopt zich vervolgens tot een redder van de mensheid, strijdend tegen salamanders, Luxemburgers en andere vijanden.

5 FILM

Mission: Impossible III

Regie: J.J. Abrams. Met o.a.: Tom Cruise, Philip Seymour Hoffman, Ving Rhames. In: 131 bioscopen.

Tien jaar na de eerste filmremake van de televisieserie Mission: Impossible uit de jaren zestig speelt Tom Cruise weer special agent Ethan Hunt die, bijgestaan door de nieuwste technische snufjes, de wereld probeert te redden, ditmaal in Shanghai en het Vaticaan. Hoewel, wereld? Hunt is vooral bezig met het redden van zijn eigen liefje. De grootste boef wordt gespeeld door Oscarwinnaar Philip Seymour Hoffman.

6 ROTTERDAMLEZING

De angstige stad

Rotterdam: Bibliotheektheater, Hoogstraat 110. Aanvang: 19.30. Toegang: gratis. Inl/res: 010-2816212 & www.bibliotheektheater.nl

In zijn lezing De angstige stad analyseert prof. dr. Peter Muris, hoogleraar klinische en gezondheidspsychologie aan de Erasmus Universiteit, de angstige psyche van Rotterdam. Sinds de moorden op Fortuyn en Van Gogh en in het kielzog van internationale terroristische aanslagen is de onderhuidse angst voor de ander en het onbekende steeds meer naar boven gekomen. Het debat staat onder leiding van programmamaker en publicist Samaira Abbos. Ram & Suresh Krishna verzorgen dance performances.

7 JAZZ

Marc Ribot Trio

Amsterdam: Bimhuis. Aanvang: 21.00. Entree: 14 euro. Inl/kaarten: 020-7882188 & www.bimhuis.nl

Gitarist Ribot speelde popmuziek bij Elvis Costello en Tom Waits, en avant-garde jazz in zijn eentje en met de Lounge Lizards. Verder deed hij aan fusion met z'n groep Shrek en aan Cubaanse avant-garde popjazz met Los Cubanos Postizos. Vanavond speelt hij met Ceramic Dog, zijn nieuwe powertrio, met Shazad Ismaily (bas) en Ches Smith (drums). Een niet te missen concert voor iedereen die van de elektrische gitaar houdt.

Eet en recenseer mee via www.nrc.nl/iens

Eet en recenseer mee via www.nrc.nl/iens