7 redenen om thuis te blijven

Puerto Rico op CD-rom

Dartmore softworks, 19,95 euro

Drie jaar geleden zorgde het bordspel Puerto Rico kortstondig voor opwinding bij spelfanaten. De Catan-koorts was aan het wegebben en men zocht een nieuwe drug. Onlangs werd Puerto Rico op cd-rom uitgebracht. Dat betekent een verdiende tweede kans - veel spelers haakten af omdat ze het spel net iets te complex vonden voor een ontspannen avond. Puerto Rico is een strategisch bouw- en handelspel. Je koopt plantages en pakhuizen, die je moet bemannen met kolonisten. Om suiker, tabak en koffie te oogsten en dubloenen te verdienen, kan iedere ronde een andere rol worden aangenomen: bouwmeester, opzichter, handelaar, burgemeester, kapitein of ontginner. Het gaat erom rollen in een slimme volgorde te kiezen: eerst schepen volladen met maïs of beter een haven kopen? Een ronde later kan een ander je voor zijn. De aardigheid voor wie het eenmaal door heeft, is dat de spelletjes op de computer in 20 minuten gedaan kunnen zijn. Het is maar goed dat het spel alle aandacht eist: varianten en animaties ontbreken (je speelt tegen Wim, Ivo of Sylvia), de grafische uitvoering is pover. (RR)

2 Humor

Absolutely Fabulous

Ned.3, 23.25-00.00u.

In deze zevende aflevering, Kinderarbeid, raakt Eddy gefrustreerd door het huilen van de baby en door het hele huis ligt speelgoed. Maar het is allemaal de moeite waard wanneer Patsy een eerste modellenklus regelt voor de baby: een fotoshoot in de dierentuin met Jean Paul Gaultier. Het verhaal is eigenlijk net zo bizar als de twee hoofdrolspeelsters Eddy en Patsy zelf. En ook al is deze aflevering een herhaling, het blijft hilarisch.

3 Drama

McLeod's daughters

Net5, 18.15-19.15u.

In deze Australische serie draait alles om de onafhankelijke vrouwen die samen het afgelegen veebedrijf Drover's Run leiden. Een korte voorgeschiedenis: als Jack McLeod overlijdt, brengt dat de halfzussen Claire en Tess weer bij elkaar. Claire is altijd op de boerderij van haar vader blijven wonen, Tess komt na jaren haar deel van de erfenis opeisen. Handig om te weten: Claire is onlangs omgekomen waardoor Tess nu de leiding heeft.

4 Documentaire

Megastructures

Nat.Geographic, 21.00-22.00u.

De Petronas Towers van Kuala Lumpur zijn een mijlpijl in de civiele techniek, maar architect Cesar Pelli en zijn team hadden voortdurend te maken met tegenstrijdige prioriteiten, tekort aan grondstoffen en instabiele grond. In de serie Megastructures verschijnen vandaag ook andere afleveringen. Zo is om 16.00 uur te zien hoe in Berlijn hard wordt gewerkt om het grootste treinstation af te krijgen voor het WK voetbal.

5 Film

Heavenly Creatures

België 2 (Canvas), 21.25-23.05u., Peter Jackson, 1994, NZ

In Peter Jacksons Heavenly Creatures zit welgeteld één (extreme) close-up: de lippen van een psychiater worden van dichtbij gefilmd als hij vol afschuw het woord homosexuality uitspreekt. Dat was in de jaren vijftig - wanneer de film zich afspeelt - nog een enge ziekte die behandeld werd met elektroshocks, en veel ouders waren bang dat hun kinderen er wellicht ook aan zouden lijden. Geen wonder dat de ouders van Pauline haar hechte vriendschap met Juliet wat verdacht vinden. Ze delen alles samen, kijken vol afschuw naar de wereld van hun ouders en hebben met elkaar een fantasiewereld geschapen. In hun “vierde wereld' Borovnia kunnen ze hun fascinatie kwijt met tenor Mario Lanza, schurk Orson Welles (vooral The Third Man) en koene ridders. De banale werkelijkheid grijpt wreed in als Pauline's ouders de female bonding te ongezond vinden worden. (AW)

6 Ding

Racing granny's

www.bestel.nl, 12,90 euro per twee

Normaal gesproken kan je je in het verkeer, in de winkel of het park alleen maar ergeren aan ouderen met rollators. Ze gaan te langzaam, ze lopen in het midden van het pad, je moet heel hard op je rem trappen om ze niet per ongeluk te overrijden of ze staan demonstratief met z'n drieën voor de ingang van de supermarkt. Maar nu is er iets op de markt, waardoor de oudjes in een keer af zijn van hun negatieve imago. Via bestel.nl kan je namelijk twee opwindbare omaatjes met rollator kopen, die je tegen elkaar kan laten racen. Alleen al hun verschijning is erg geestig. Grijs knotje, lompe oma-schoenen, tandeloze mond en hangborsten. In de actieve houding (voorover gebogen) gaan ze, opgewonden, rennen. Het is wel belangrijk om zowel de voetjes als de armen goed in te stellen. Het snelst gaan ze in de kromme positie, de hakken in de grond en op een niet al te gladde ondergrond. (ML)

7 Site-seeing

Photoshop

www.worth1000.com

Iedereen met een computer denkt tegenwoordig te kunnen photoshoppen. Goedbedoelde zelf in elkaar geknutselde geboortekaartjes met een baby die precies lijkt op de baby van de buurvrouw van vorig jaar. Kerstkaarten waar een onbekend stel je een gelukkig nieuwjaar wenst in de stal waar Jezus geboren is. Etcetera. Allemaal fotootjes met iets extra's er bij geplakt. Copy Paste als ultieme creativiteit. Gelukkig bestaat er een site als worth1000.com. Hier worden wedstrijdjes georganiseerd voor de photoshop-koningen van de wereld. Walvis in je badkuip? Geen probleem. Een wereld van onzichtbare mensen? Makkie. Een paleis op een rots in de zee? Wanneer wilt u het hebben. Zo gek als je het kan bedenken, ze hebben het gemaakt. En wel met een ongelooflijk realistische look. Hoe wereldvreemd ook, ik zie ze liever dan het zoveelste knip-en-plak kaartje van mijn broertjes nieuwe huis. (RD)

    • André Waardenburg
    • Ron Rijghard
    • Marleen Luijt