Zuigeling slecht af in Afrika, zwart Amerika

Van de rijke, geïndustrialiseerde landen in de wereld behoren de Verenigde Staten tot de achterblijvers als het gaat om de zorg voor moeders en hun pasgeboren baby’s. Dat komt vooral doordat het sterftecijfer van zuigelingen onder de zwarte bevolkingsgroep (met negen overlijdens per duizend levend geboren kinderen) relatief erg hoog is. Dat cijfer komt eerder in de buurt van het sterftecijfer in ontwikkelingslanden dan in de geïndustrialiseerde wereld.

Dat meldt de in de VS gevestigde organisatie Save the Children in een gisteren gepubliceerd rapport. „We (de VS) behoren tot de welvarendste landen in de wereld , maar er zijn nog steeds delen van onze bevolking die niet de gezondheidszorg krijgen die ze nodig hebben”, zei een medewerker.

Jaarlijks sterven wereldwijd ruim tien miljoen kinderen voor hun vijfde levensjaar, van wie twee miljoen vlak na de geboorte.

Wat betreft het gemiddelde sterftecijfer (van bijna vijf per duizend geboortes) vallen de VS in dezelfde categorie als landen als Hongarije, Malta, Polen en Slowakije. Litouwen (zes per duizend) doet het nog iets slechter. Op de door de Save the Children opgestelde ranglijst van 125 landen komen de VS en het Verenigd Koninkrijk op een gedeelde tiende plaats.

Het sterftecijfer onder jonggeborenen is over het algemeen het hoogst in Afrika. Niger, Burkina Faso, Mali, Tsjaad, Guinee-Bissau, Sierra Leone, Ethiopië, Jemen, de Centraal Afrikaanse Republiek, Congo en Liberia onder aan de lijst van 125. De grootste overlevingskansen hebben baby’s in Zweden, Denemarken, Finland, Oostenrijk, Duitsland, Noorwegen, Australië , Nederland en Canada. (AP)