Woedende menigte doodt Soedanese tolk

Een Soedanese tolk die werkte voor de Afrikaanse Unie (AU) is gisteren doodgestoken door een groep woedende demonstranten in een vluchtelingenkamp in de Oost-Soedanese regio Darfur. De geweldsuitbarsting vond plaats tijdens een bezoek van Jan Egeland, ondersecretaris voor humanitaire zaken van de Verenigde Naties.

Egeland bezocht het vluchtelingenkamp Kalma, waar ongeveer 90.000 mensen wonen die zijn verdreven uit hun dorpen in Darfur. Toen een grote demonstratie voor internationale interventie in Darfur omsloeg in een lynchpartij, werd Egeland met zijn gevolg haastig geëvacueerd. De betogers vielen een met Egeland meegereisde medewerker van hulporganisatie Oxfam aan, die ze ervan beschuldigden voor de Soedanese regering te spioneren. Hij ontsnapte toen hij ongedeerd in een bus van de VN werd getrokken.

Beelden van CNN vanuit deze bus lieten uitzinnige betogers zien die met stokken op het voertuig sloegen. Ze probeerden de medewerker vast te grijpen en uit de bus te trekken. Daarna richtte de woede zich op een gebouw van de AU, waar ongewapende politiemannen en een Soedanese tolk zichzelf hadden opgesloten. Het gebouw werd geplunderd en de tolk werd vermoord.

Het geweld laat ziet hoe breekbaar het vrijdag overeengekomen vredesakkoord is. De demonstranten eisten dat de aanwezige 7.000 soldaten van de Afrikaanse Unie (AU) worden afgelost door troepen van de VN. De soldaten van de Afrikaanse Unie zijn chronisch onderbemand en slecht bevoorraad. Na lang verzet heeft de Soedanese regering ingestemd met de inzet van VN-troepen. De VN werken aan de voorbereidingen, maar zeggen dat de inzet nog maanden zal duren. (AP)