Web van malversaties

Italië is opnieuw in de greep van een voetbalschandaal. En wéér speelt Juventus een hoofdrol. Luciano Moggi, algemeen directeur van de Turijnse club, wordt verdacht van het beïnvloeden van wedstrijduitslagen, bedreigen van spelers en het ‘kopen’ van scheidsrechters. De affaire leidde gisteren tot het vertrek van Franco Carraro, voorzitter van de Italiaanse voetbalbond. Carraro ontkent alles, maar spreekt van ,,ernstige en pijnlijke gebeurtenissen’’.

Spin in het nog lang niet ontwarde web van malversaties is de familie Moggi: Luciano en zijn zoon Alessandro, die zaakwaarnemer is voor veel voetballers. Zijn bedrijf GEA zou volgens de financiële politie spelers hebben bedreigd en gedwongen hun zaken te laten waarnemen door GEA. Ook zou GEA vier scheidsrechters controleren die onder meer Juventus op het veld zouden hebben bevoordeeld.

De beschuldigingen slaan met name op het seizoen 2004-2005 toen Juventus kampioen werd. Het OM van Turijn beschikt over telefoontabs waaruit de malversaties zouden blijken. In maart heeft het een lijvig rapport naar de voetbalbond gestuurd, maar die ondernam de afgelopen maanden geen actie.