‘Vervolging Soeharto niet langer aan de orde’

De Indonesische vice-president Jusuf Kalla denkt niet dat oud-president Soeharto zich ooit nog voor een rechtbank kan en hoeft te verantwoorden voor mogelijke misdragingen tijdens zijn 31-jarige bewind. „Wat mij betreft zouden we niet langer moeten nadenken over juridische vervolging van een voormalige leider die sukkelt met zijn gezondheid”, zei vice-president Kalla vanochtend nadat hij in het ziekenhuis in Jakarta op bezoek was geweest bij Soeharto.

De 84-jarige oud-president, die in 1998 onder druk van straatprotesten terugtrad, onderging deze week een succesvolle darmoperatie om inwendige bloedingen te stoppen. Sinds mei 2004 is Soeharto vier keer opgenomen voor inwendige bloedingen. Twee beroertes hebben blijvende hersenbeschadigingen veroorzaakt.

Vice-president Kalla zei vanochtend dat Soeharto in staat is om te spreken en dat zijn algemene toestand goed is, „beter dan ik had verwacht.”

Critici vinden dat Soeharto alsnog vervolgd moet worden, wegens corruptie maar ook wegens de bloedige vervolging van politieke tegenstanders in de jaren zestig. (AP)