Twaalf jaar cel voor Bosnische Kroaat

De Bosnische Kroaat Ivica Rajic is door het Joegoslavië-tribunaal tot een gevangenisstraf van twaalf jaar veroordeeld voor grove schending van de Geneefse Conventies.

De 48-jarige Rajic is in 1995 aangeklaagd voor oorlogsmisdaden begaan in het Bosnische moslimdorpje Stupni Do, twee jaar eerder. Rajic was commandant van de eenheid die het dorp, waar ongeveer 250 mensen woonden, aanviel en vernietigde. Daarbij werden zestien moslims vermoord.

Rajic werd in het voorjaar van 2003 in Kroatië gearresteerd en uitgeleverd aan Den Haag.

Aanvankelijk ontkende hij schuld, maar in oktober vorig jaar bekende hij – na een akkoord met de aanklagers – schuldig te zijn. In ruil voor zijn schuldbekentenis lieten de aanklagers zes van de tien onderdelen waarvoor hij was aangeklaagd, vallen. Bij de rechter bepleitten de aanklagers een straf tussen twaalf en vijftien jaar.

Volgens voorzittend rechter Christine van den Wyngaert heeft Rajic zich schuldig gemaakt aan ernstige misdrijven. „De misdaden werden begaan op grote schaal, hadden een zeer gewelddadig karakter en veroorzaakte ernstige lijden bij de slachtoffers en hun familieleden”, aldus Van den Wyngaert. Onder de slachtoffers waren zowel kinderen als bejaarden. Zo werden bijvoorbeeld zeven leden van een moslimfamilie – twee mannen, drie vrouwen en twee kinderen van twee en drie jaar oud – verbrand teruggevonden in hun schuilplaats.

Rajic heeft als onderdeel van het akkoord beloofd mee te werken met de aanklagers. Hij verschijnt binnenkort als getuige in het proces tegen zes Bosnische Kroaten die terechtstaan in Den Haag.