Thaise verkiezingen waren ongrondwettig

De Thaise verkiezingen van 2 april waren ongeldig. Het Hooggerechtshof van Thailand heeft gisteren bepaald dat de verkiezingen niet in overeenstemming met de grondwet zijn gehouden.

In een afzonderlijke stemming stelden de rechters in meerderheid vast dat nieuwe verkiezingen nodig zijn. Hiermee zet Thailand een nieuwe, onzekere stap om uit de politieke impasse te komen die het land nu al maanden beheerst.

Premier Thaksin had vervroegde verkiezingen uitgeschreven om het hoofd te bieden aan groeiende kritiek tegen hem in verband met de verkoop van zijn familiebedrijf aan een investeringsmaatschappij in Singapore.

De oppositionele Democratische Partij boycotte deze verkiezingen. Het gevolg was niet alleen een klinkende overwinning voor Thaksin, maar ook een aantal lege zetels in het nieuwe parlement. In verschillende districten was de opkomst te laag om de kiesdrempel te halen.

Daarom besloot Thaksin kort na de verkiezingen het politieke toneel te verlaten. Hij deed formeel nog geen afstand van zijn functie, maar liet de lopende zaken aan een plaatsvervanger over. Daarna vertrok hij voor een langdurige privéreis naar een aantal Europese landen.

De vraag bleef wat er met het nieuwe, onvolledige parlement moest gebeuren. Koning Bhumibol, die boven de partijen staat en een bijzonder prestige geniet onder de Thai, verzuchtte enkele weken geleden dat zijn land in een ‘politieke rotzooi’ verkeert. Hij vroeg de rechters om duidelijkheid te verschaffen.

Die duidelijkheid is er nu, maar de impasse is nog niet voorbij. Een vraag is bijvoorbeeld wat partijleider Thaksin gaat doen. Vorige week zat hij een ceremoniële kabinetszitting voor. Het is denkbaar dat Thaksin zich gewoon weer kandidaat stelt of dat hij als partijleider een machtig man achter de schermen blijft.

De oppositie en de Thaise middenklasse van hoger opgeleiden zijn vele malen de straat op gegaan om Thaksins vertrek te eisen. Op het platteland daarentegen is een grote meerderheid zeer te spreken over het succesvolle economische beleid van de premier en de microkredieten waarmee hij het leven van kleine boeren zienderogen heeft verbeterd.

In een open verkiezingsstrijd blijft het voor de oppositie derhalve moeilijk om Thaksin te verslaan.