Televisie Voorkeur

In de korte film Talmen spelen Sophie Hilbrand en Jeroen Spitzenberger een jong paar in een ontluikende liefde. Na een avondje stappen lopen zij door nachtelijk Amsterdam naar haar huis maar ze weet niet goed of ze hem binnen moet laten. Het talmen doet hem besluiten de prille liefde niet te forceren. Ned.3, 21.10-21.25u. Theorema film Theorema film

ACTUALITEITEN

Netwerk. Eerste deel van een tweeluik over wantoestanden bij de Justitiële Jeugdinrichting Harreveld. Medewerkers, ex-medewerkers, ouders en advocaten komen daarin aan het woord. Ze hebben ernstige kritiek op het functioneren van de behandelinrichting. In de uitzending aandacht voor drie schrijnende gevallen. Een jongen die niet wordt behandeld, een jongen die binnen de inrichting stelselmatig wordt mishandeld en een jongen die in de inrichting meerdere malen verkracht en misbruikt is. Ned.3, 20.30-21.05u.

Nova. Onder meer een terugblik op de wedstrijd ter gelegenheid van het afscheid van Johan Cruijff in 1978 van Bayern München tegen Ajax die Ajax toen met acht nul verloor. Ned.3, 22.20-22.55u.

documentaire

Megastructures: Oil mine. Onder de ijzige vlaktes van Noord-Canada zit genoeg olie om de VS en Canada binnen negen jaar onafhankelijk te maken van Saoedi-Arabië. De winning vereist echter nogal wat. National Geographic, 21.00-22.00u.

Undercover in Nederland: Kinderprostitutie. Tweede deel van een reportage van Alberto Stegeman over kinderpornohandelaren, pedofielen, pooiers en kinderprostituees in Nederland. Stegeman dringt door tot enkele grote kinderprostitutienetwerken en toont op schokkende wijze met verborgen camera hoe kinderen misbruikt worden door op geld beluste, gewetenloze pooiers. SBS6, 21.50-22.30u.

Dan Cruickshank’s marvels of the modern age: The dream. Serie over de invloed van het modernisme op de wereld. Aan het begin van de 20ste eeuw ondervonden veel Europese steden de gevolgen van de snelle industrialisatie. Architecten dachten dat gebouwen problemen zoals overbevolking, slechte huisvesting en vervuiling zouden oplossen en voor een betere wereld zouden zorgen. BBC2, 22.00-23.00u.

Gay MPs: Pride and prejudice in politics. Over de geschiedenis van homoseksualiteit in het Britse parlement, vanaf de dagen dat dit taboe was tot vandaag de dag. BBC2, 0.20-1.10u.

Bewogen leven: Boer John doet het anders. De Amerikaanse boer John maakt met zijn boerderij heel wat ontwikkelingen door. Hij heeft zich ontworsteld aan de crisis van de jaren ’80 en heeft een succesvolle biologische landbouwcoöperatie opgezet. België 2 (Canvas), 0.25-1.25u.

praatprogramma

Max en Catherine. Gast is film- en televisie-actrice Monique van de Ven. Ned.1, 17.35-18.30u.

Het elfde uur. Fractievoorzitter Jan Marijnissen van de SP praat over het verzilveren van de verkiezingswinst na de gemeenteraadsverkiezingen, de plannen van Wouter Bos en de hoop op een links kabinet. Verder het Amsterdamse PvdA-gemeenteraadslid Karina Schaapman, die een pleidooi houdt voor de bestrijding van uitwassen in de prostitutie. Ned.1, 22.00-22.45u.

kunst

Am seidenen Faden. Over het leven van de cellist Boris Baberkoff na zijn beroerte op 33-jarige leeftijd. Het portret volgt het paar, dat een nieuw leven in Amerika wilde beginnen, in Berlijn met bezoeken aan klinieken en de dagelijkse strijd voor kleine verbeteringen. ZDF, 0.20-2.10u.

informatief

Wie niet waagt, die niet wint. Aflevering in een Britse serie over ondernemers tijdens het eerste jaar met hun eigen bedrijf. Twee echtparen uit Manchester laten alles achter zich omdat ze verliefd zijn geworden op een schitterend gelegen hotel in Noord-Wales. Maar het renoveren blijkt veel meer tijd en geld te kosten dan ze dachten. Ned.3, 19.45-20.15u.

Opgelicht. Eerste deel van een reportage over een groep internationaal opererende Nigeriaanse fraudeurs die via e-mail mensen geld weten af te troggelen. Onder meer George Coene, die 200.000 euro is kwijtgeraakt en een Zwitserse professor, die werd benaderd door iemand die zijn hulp nodig had. Achteraf bleek dat om het witwassen van geld te gaan. De laatste jaren zitten er veel Nigerianen in Amsterdam. Ned.2, 21.00-21.35u.

Klootwijk aan zee. In deze aflevering gaat Wouter Klootwijk op kabeljauwjacht. Vroeger was kabeljauw groter dan je kind en kon je van één vis een weeshuis voeden. Voor geweldige kabeljauwen moet je bij de Lofoten filmen. Eilanden, bergen vooral, voor de Noorse kust. Op de Lofoten worden de kabeljauwen te drogen gehangen voor de katholieken. Vrijdag visdag, vrijdag stokvisdag. Ned.3, 21.25-22.00u.

digitaal kanaal

Han Reiziger: Op zoek naar een geniale God. In verband met het overlijden van componist, muzikant en programmamaker Han Reiziger afgelopen zaterdag de documentaire waarin Han Reiziger in 1983 een treinreis maakt in de voetsporen van Wolfgang Amadeus Mozart. De reis voert via Salzburg en Wenen naar Praag, waar Mozart zijn Don Giovanni voltooide. Om 20.00 uur op www.omroep.nl/geschiedenis