Straal uit dat het bohémien en ironisch is om Easyjet te vliegen

Enkele observaties over het oranje universum van Stelios Hadji-Ioannou, ofwel Easyjet. Ik heb al heel vaak Easyjet gevlogen. (Ik weet niet of dat een decadent of juist een armoeiig statement is. Ik denk, of nee, ik weet wel zeker: het laatste.) Zo vaak dat ik de verborgen codes van Easyjet eindelijk doorheb.

Easyjet-reizigers zijn ook maar mensen, en ook zij willen stiekem toch wat status. Maar dat is moeilijk als alles ‘budget' uitstraalt. Twee manieren om nog iets van je waardigheid te behouden: 1. Check vroeg in, dan word je beloond door als eerste in te mogen stappen. Je hebt de keuze uit een heel vliegtuig. Noem dit in je eigen hoofd ‘business class'. 2. Kleed je niet mooi aan. De man die voor me zat, had adellijk haar en droeg een tas waar heel veel keer ‘Dior' op stond. Het heeft iets triests om speciaal naar de kapper te gaan voordat je een budgetvliegtuig boardt. Doe zoals het meisje een paar rijen voor hem: vieze voeten in hippe slippers, en een T-shirt met obscure opdruk waarvan iedereen denkt ‘dat het wel weer zo modern zal zijn dat ik het niet snap'. Zij wist uit te stralen dat het bohémien en ironisch was om met Easyjet te vliegen.

Ook voor de Easyjetmedewerker is het moeilijk om het zelfrespect te behouden. Probeer maar mensch te blijven, leurend met een oranje vuilniszak, rubbish, rubbish' roepende. Het devies: meteen van het stewardessenideaal afstappen. Stewardessen zijn van oudsher ijzige, rijzige poppen die alleen maar ‘Bye now' kunnen zeggen zonder oogcontact te maken. Easyjet-stewardessen (en -desso's) zijn plat Engels pratende olijkerds die dingen opmerken als: ‘Ik ben heel benieuwd wat er in die langwerpige doos van jou zit!’ (Echt gebeurd.)

Zelfs de piloot, normaal de onaantastbare koning met de Top Gun-zonnebril, is bij Easyjet een heel gewone jongen gebleven. Zoals de piloot die mij zondag naar huis vloog. Hij riep de gebruikelijke dingetjes om - ‘helaas regen', ‘sorry, vertraging' - maar gaf ook de score Ajax-PSV door, inclusief enkele saillante details van de wedstrijd. Alsof je in de tram zit bij zo'n lollige conducteur.

Bij het uitstappen probeerde ik nog iets van de vergane vliegtuigglamour te behouden door bedeesd 'Bye now' tegen de stewardess te zeggen, maar zei riep keihard: ‘Succes met die enorme doos van je!’

Aaf Brandt Corstius

    • Aaf Brandt Corstius