Shell biedt op bedrijf in Canada

De Brits-Nederlandse oliemaatschappij Shell heeft een bod van 2,4 miljard dollar (1,9 miljard euro) uitgebracht op het Canadese bedrijf Blackrock Ventures.

Het bedrijf is voor Shell met name interessant omdat het drie oliewingebieden bezit die naar schatting 1 miljard vaten olie herbergen. De drie gebieden liggen enkele honderden kilometers ten noorden en ten oosten van Edmonton. Shell is in deze regio al actief en wint er olie uit teerzanden.

Blackrock Ventures specialiseert zich in de winning van zogenaamde zware olie uit teerzanden en leisteen. Deze olie is moeilijk te winnen en duur om te produceren omdat er verhoudingsgewijs veel zwavel en zware metalen in zitten die eruit moeten worden gefilterd. Grofweg kost het één vat olie om er twee uit het teerzand te halen. In de toekomst zal de winning van zware olie belangrijker worden, omdat de ‘makkelijke’ olie uitgeput raakt.

Voor de oliewereld is het bod van Shell relatief klein. Zo nam het Amerikaanse Chevron vorig jaar landgenoot Unocal over voor bijna 18 miljard dollar. Shell heeft eerder gezegd zich vooral te richten op kleinere overnames, onder de 10 miljard dollar.

Mocht het bod van Shell worden geaccepteerd dan is het de grootste overname van het Brits-Nederlandse bedrijf sinds 2002. Toen werd het Britse olie- en gasbedrijf Enterprise Oil overgenomen voor 4,5 miljard Britse pond.