Rellen na huldiging spelers Ajax

De politie heeft gisteravond na de huldiging van voetbalclub Ajax voor het winnen van de KNVB-beker het Leidseplein in Amsterdam ontruimd. De mobiele eenheid (ME) van de politie zette daarvoor waterkanonnen in en maakte gebruik van traangas.

Ajax-fans worden door waterkanonnen van de ME van het Leidseplein in Amsterdam verdreven. Foto Maurice Boyer De waterwerper moet er aan te pas komen om de Ajax relschoppers van het Leidseplein te verdrijven Foto NRC H'Blad, Maurice Boyer 060508 Boyer, Maurice

Volgens de politie gebeurde dat nadat groepen supporters, ondanks herhaalde oproepen, weigerden het plein te verlaten. Woedende fans zouden van Ajax-voorzitter John Jaakke uitleg hebben gewild over het dreigende ontslag van coach Danny Blind. Er waren tijdens de huldiging minstens zesduizend fans aanwezig.

Volgens een woordvoerder van de politie zijn er ‘tientallen arrestaties verricht’. De politie heeft filmbeelden gemaakt van de rellen en sluit latere arrestaties op basis van de beelden niet uit. Bij een steekpartij raakten twee mensen gewond.

Rellen braken uit nadat de spelers tegen negen uur het podium verlieten. Supporters ontstaken vuurtjes op het plein en sloegen tegen rolluiken. Op dat moment zette de ME waterkanonnen in, en gebruikte wapenstokken en traangas om het plein te ontruimen. Om half tien was het plein ontruimd. Supporters werden richting het Vondelpark gedreven. Een ME'er riep door een megafoon: ‘Beste vrienden in Ajax-shirtjes. U gaat nu weg richting park. Anders houden we u aan.’

Verschillende ambulances zijn ingezet. Op een filmpje, gemaakt op de mobiele telefoon van een omstander, is te zien hoe een wit politiebusje in een zijstraat van de Leidsestraat wordt stilgehouden door tientallen supporters. Het busje wankelt op de wielen. Relschoppers slaan de ruiten in en trekken de agenten naar buiten.

Op de politiescanner was gisteravond te horen dat een deel van het hek van het Amsterdam American Hotel uit de grond was getrokken door supporters. Ook zouden ruiten bij de Albert Heijn op de Kerkstraat zijn ingegooid. Te horen was hoe politie-agenten zeiden: ‘We gaan het busje helemaal volgooien.’

Gisteren kondigde Ajax aan dat relschoppers een stadionverbod van tien jaar riskeren.

    • Jaus Müller