Rellen na huldiging

Het door hooligans aangevallen politiebusje in de Leidsekruisstraat, gisteravond na de rellen. Foto WFA WFA02:RELLEN HULDIGING AJAX:AMSTERDAM;09MEI2006- Na de huldiging van Ajax braken er op en rond het Leidsplein rellen uit. In totaal werden 47 mensen opgepakt, onder meer op verdenking van openlijke geweldpleging. Nog 42 zitten nog mensen vast na rellen Leidseplein. Foto: Een gesloopt politiebusje. WFA/wc/str. Cees de Kleyn WFA
Het door hooligans aangevallen politiebusje in de Leidsekruisstraat, gisteravond na de rellen. Foto WFA WFA02:RELLEN HULDIGING AJAX:AMSTERDAM;09MEI2006- Na de huldiging van Ajax braken er op en rond het Leidsplein rellen uit. In totaal werden 47 mensen opgepakt, onder meer op verdenking van openlijke geweldpleging. Nog 42 zitten nog mensen vast na rellen Leidseplein. Foto: Een gesloopt politiebusje. WFA/wc/str. Cees de Kleyn WFA WFA

De huldiging van voetbalclub Ajax voor het winnen van de KNVB-beker op het Leidseplein in Amsterdam is gisteravond geëindigd in een chaos. De politie ontruimde na de huldiging het plein. De mobiele eenheid (ME) van de politie zette daarbij waterkanonnen in en maakte gebruik van traangas. Bij een steekpartij raakten twee mensen gewond. De politie arresteerde gisteravond 47 mensen.

Na de huldiging rond negen uur weigerden supporters het plein te verlaten. Woedende fans eisten uitleg van Ajax-voorzitter John Jaakke over het dreigende ontslag van coach Danny Blind. De politie besloot toen het plein te ontruimen.

De politie heeft filmbeelden gemaakt van de rellen en sluit latere arrestaties op basis van die beelden niet uit. De politie heeft ook videobeelden van omstanders gekregen. Op een filmpje is te zien hoe een wit politiebusje in een zijstraat van de Leidsestraat wordt stilgehouden door tientallen supporters. Volgens een woordvoerder van de politie raakte geen van de agenten uit het busje gewond bij de vernieling. Ze wisten op tijd te vluchten.