Plastic werkt een beetje als metaal

rotterdam, 9 mei. Een plastic dat is ontwikkeld door Amerikaanse en Zuid-Koreaanse fysici heeft metallische eigenschappen. Kwanghee Lee van de universiteit van Pusan en collega`s van de universiteit van Californië in Santa Barbara publiceerden afgelopen donderdag over deze vinding in het Britse wetenschappelijke tijdschrift Nature. De wetenschappers gebruikten het plastic polyaniline, een polymeer die al langer wordt toegepast als halfgeleider in transistoren en voor het maken van led`s (lampjes). Door het polyaniline te maken in kleine oliedruppeltjes en er een klein beetje sulfonzuur aan toe te voegen ontstond een materiaal dat glanst en slechts honderd keer minder goed geleidt dan koper. Als het polyaniline sterk wordt afgekoeld zijn de geleidende eigenschappen volgens de wetenschappers nog fors te verbeteren.