Petacchi verlaat Giro met kniebreuk

Sprinter Alessandro Petacchi heeft gisteren met een gebroken knieschijf de Ronde van Italië moeten verlaten. In de derde etappe naar Namen, die werd gewonnen door de Duitser Stefan Schumacher, ging hij op 45 kilometer voor de finish onderuit op het natte wegdek. Petacchi haalde met steun van zijn ploegmaten bij Milram nog wel op tijd de eindstreep, maar gisteravond bleek dat hij een breuk in zijn knieschijf heeft opgelopen.

„Aanvankelijk voelde ik geen pijn in de knie en was ik alleen even de kluts kwijt na die schuiver”, zei Petacchi direct na afloop. „Maar na wat kilometers kreeg ik toch last en heb ik de arts erbij laten komen. Met hulp van mijn ploeggenoten heb ik de streep gehaald. Dat was geen eenvoudige klus.” Pas later bleek de knie te zijn gebroken. Vandaag keert hij terug naar Italië, waar hij geopereerd zal worden.

Door zijn val ziet Petacchi een groot deel van het seizoen in het water vallen. De 33-jarige sprinter, goed voor negentien overwinningen in eerdere edities van de Giro, is dit seizoen in de nieuwe Duits-Italiaanse ploeg Milram nog nauwelijks succesvol geweest. Erg optimistisch over deze (zware) editie van de Ronde van Italië was hij vooraf niet: bij slechts vier etappes bestond de kans op een massasprint. Afgelopen zondag werd Petacchi in de sprint verslagen door Robbie McEwen.

De 24-jarige Schumacher nam door zijn overwinning op de citadel van Namen de roze leiderstrui van Paolo Savoldelli over en heeft nu 13 seconden voorsprong op de winnaar van de vorige Giro. De renner van Gerolsteiner, vorig jaar nog in dienst bij de Nederlandse Shimano-ploeg, verraste met zijn ontsnapping in de slotkilometer grote favorieten als Paolo Bettini en Danilo di Luca. „Ik besloot om in de eindfase het spoor van Bettini te volgen. Iedereen wist dat hij hier de man was.” In de laatste kilometer besloot Schumacher echter koploper José Luis Ribiera te achterhalen en vervolgens kwam hij zelf op kop te rijden. Op de gladde kasseien van de citadel kon daarna niemand hem inhalen.