Pasta met Chinese worst

Voor 4 pers. als voorgerecht:250 gram verse, smakelijke tomatencirca 20 gram gedroogde boleten (porcini) 100 gram sjalotjes3 dikke tenen knoflook1 takje verse rozemarijn200 gram verse worst 100 gram Chinese worst (lap cheong) 2 eetlepels olijfolie 15 gram botercirca 2,5 deciliter kippenbouillonzout en chilipepervlokjes300 gram pastavormpjes als rigatonigrote handvol gehakte bladpeterselie

Worst hoort niet alleen bij de westerse keukens. In Thailand, India, Sri Lanka en China hebben koks allemaal hun eigen variëteiten. In dit recept heb ik een paar kleine Chinese zoetzoute varkensvleesworstjes in dunne plakjes gesneden en met een Italiaanse pastasaus omgeschept. Koop deze lap cheong-worstjes bij een goed gesorteerde oosterse toko.

Doe de tomaten in een kom en giet er zoveel kokend water over dat ze onderstaan. Laat een paar minuten staan en giet dan het water af. Verwijder het vel van de tomaten, snijd ze in vieren en schep er het zaad uit. Doe dit boven een zeef op een kom waarin u de sappen opvangt. Snijd het vruchtvlees in blokjes en doe ze in de kom met het opgevangen sap.

Week de gedroogde boleten 5 tot 10 minuten in een kom heet water. Neem ze zodra ze zacht zijn uit het water en leg ze weg. Pel de sjalotjes en snipper ze. Pel de tenen knoflook en hak ze fijn. Ris de naaldjes van het takje rozemarijn en hak ze fijn.

Verwijder het vel van de verse worst en verkruimel het vlees. Snijd de Chinese worst in dunne plakjes. Verhit de olijfolie en boter in een middelgrote koekenpan op matig vuur. Voeg de sjalotjes, knoflook en rozemarijn toe en laat ze onder af en toe omscheppen circa 5 minuten fruiten. Schep er de verkruimelde verse worst en de plakjes Chinese worst door en bak alles nog circa 5 minuten. Giet er de bouillon bij en breng aan de kook. Schep er de blokjes tomaat met het sap door en breng op smaak met zout en chilipepervlokjes. Draai het vuur matig en laat de saus circa 20 minuten sudderen, of tot hij wat is ingekookt.

Kook circa 8 minuten voor de saus klaar is de pasta in een grote pan kokend gezouten water bijna bijtgaar. Giet de pasta af en schep hem om met de saus. Laat een paar minuten sudderen. Schep er de peterselie door en dien op.

Morgen: amandelkoekjes.

    • Kim Maclean