Opvolger Hiddink is Ajacied noch PSV’er

„Wij waren een provincieclub die hogerop wilde. Hij was de nieuweling die een beetje de coach in het veld was”, zegt Edward Linskens over Ronald Koeman, in hun tijd als voetballer voor PSV. Gisteravond maakte Koeman (43) bekend dat hij later deze week wordt gepresenteerd als de nieuwe trainer van de regerend landskampioen uit Eindhoven. Hij volgt Guus Hiddink op, die na het wereldkampioenschap voetbal bondscoach van Rusland wordt.

Koeman speelde bij PSV van 1986 tot en met 1989. In die periode won hij drie keer het landskampioenschap en twee keer de KNVB-beker. Maar de grootste prijs was de Europa Cup voor landskampioenen in 1988, tevens het jaar waarin Koeman met het Nederlands elftal Europees kampioen werd.

Berry van Aerle speelde bij PSV toen Koeman overkwam van Ajax. „Hij was jong, maar niet onervaren”, herinnert de huidige supporterscoördinator zich. „Ronald was al international toen hij bij de club binnen kwam. Ik ken hem als een ijverige speler die ook van gezelligheid houdt. Op het trainingsveld ging hij aan de bak, maar je kon ook een biertje met hem drinken.”

Van Aerle ziet in Koeman een coach die bij PSV past. „Het is geen trainer die hoog van de toren blaast. En hij heeft voeling met de Brabantse mentaliteit.” De voormalige vleugelverdediger waagt zich liever niet aan de discussie of Koeman meer PSV’er of Ajacied is. „Ach, wanneer hoor je ergens bij? Hij heeft bij beide clubs gespeeld, maar ook bij FC Groningen. Al moet je niet vergeten dat hij in Eindhoven de Europa Cup gewonnen heeft.”

Edward Linskens maakte in 1988 tegen Real Madrid het doelpunt waarmee PSV de finale bereikte. In het eerste profseizoen van Linskens maakte Koeman indruk als libero. „Hij was het verlengstuk van Hiddink en manifesteerde zich nadrukkelijk als leider in het veld.”

Linskens vindt de keuze voor Koeman een logische. „Eric Gerets is ook trainer van PSV geweest, als oud-speler van de generatie uit 1988. Als je eenmaal in Eindhoven hebt gespeeld, voel je iets voor de club. Ik denk dat PSV Koeman als speler meer is bijgebleven dan Ajax.”

In de finale van de Europa Cup I, die Koeman later met Barcelona nog eens zou winnen, versloeg PSV het Portugese Benfica. Bij de club uit Lissabon was Koeman afgelopen seizoen trainer. Benfica eindigde als derde in de competitie en slaagde er niet in een plaats in de voorronde van de Champions League af te dwingen.

Nadat de oefenmeester eerder had ontkend dat hij Portugal zou verlaten, verklaarde hij gisteravond tijdens een persconferentie dat hij voor twee jaar bij PSV zou tekenen.

De club uit Eindhoven, die eerder oud-speler Jan Wouters contracteerde als assistent-trainer, koopt zijn contract af. Voor Koeman speelde mee dat zijn familie graag wilde terugkeren naar Nederland.

„Dit is fantastisch, ik voel me gevleid als opvolger van Hiddink bij PSV te komen werken. Het is een club waaraan ik mooie herinneringen bewaar”, zei Koeman gisteravond. Hij wordt pas later deze week gepresenteerd, omdat morgenavond in het Philips Stadion de finale van het UEFA-Cuptoernooi wordt gespeeld.

    • Michiel Dekker