‘Oprotten' zei de agent, niemand wist waarom

Een bevrijdingsfeest in Pijnacker met Ali B. en een bewakingsbedrijf dat alles onder controle had.

En toch greep het parate peloton van de politie hard in.

„Als gekken gingen ze tekeer”, zegt de voorzitter van de Oranjevereniging. „Direct gaan ze nog schieten.” Foto Sjaak Oudshoorn/Telstar politie Pijnacker treedt hard op Oudshoorn, Sjaak;Telstar

‘Mijn god, wat was het hier een verschrikkelijke chaos’, zegt Guy Brus (22). Hij zit op een omgezaagde boom, tegenover de feesttent in Pijnacker waar de politie zaterdagnacht een groot aantal bezoekers uiteen dreef. Met honden. Brus stroopt zijn broek op, trekt zijn linkerschoen uit en toont zijn in verband verpakte gezwollen onderbeen.

‘Gebeten’, vertelt hij. ‘Die hond bleef vasthouden, zelfs toen ik hier wijdbeens en geboeid in het gras lag, naast andere feestgangers. Ik bloedde hevig. Die agenten deden niks. Ja schelden. Net als tevoren: ‘Oprotten, zootje kankerlijers', kregen we te horen toen we om half een die tent uit kwamen. Niemand begreep waarom, er was toch niks aan de hand?’

Het korps Haaglanden heeft justitie gevraagd een onderzoek in te stellen naar het politie-optreden na het feest, dat ter ere van bevrijdingsdag werd gehouden en waar 2.500 mensen op af kwamen. De politie kreeg zondag 35 klachten binnen van feestgangers, die menen dat de agenten ‘ernstig over de schreef gingen’.

Volgens het korps Haaglanden was ingrijpen nodig omdat in de tent ‘een explosieve sfeer’ was ontstaan. Ze zegt ook dat de beveiligingsbeambten haar hulp hadden ingeroepen. Maar voorzitter R. Bos van de Oranjevereniging Pijnacker, organisator van het festijn, spreekt dat tegen.

‘Explosieve sfeer? Schei toch uit’, meldt hij. ‘Onze 22 ingehuurde bewakers hebben vier lastige gasten buiten gegooid, en aan de politie overgedragen. Verder gebeurden er geen rare dingen. Het was voor ons een complete verrassing, dat ingrijpen van de politie. Als gekken gingen ze tekeer. Direct gaan ze nog schieten, spookte het door mijn hoofd.’

En waarom?, wil Bos weten. Hij heeft nog niks gehoord. Ook niet van de burgemeester, ‘en dat is niet erg beleefd.’ Burgemeester F. Buddenberg van Pijnacker-Nootdorp: ‘Ik heb begrepen dat de bewaking het niet meer aankon. En dat zegt heel wat.’ Het bewakingsbedrijf (Galaxy) ontkent dat verhaal: ‘Onze mensen hadden, samen met tachtig vrijwilligers van de Oranjevereniging, alles onder controle’, aldus een zegsman.

Het zogenoemde parate peloton van de politie stond de hele avond stand-by. De burgemeester had aanwijzingen dat er mogelijk relletjes tussen allochtonen en autochtonen zouden ontstaan. Net als in augustus vorig jaar, op de kermis in Nootdorp, toen een groep Marokkaanse jongens uit Pijnacker slaags raakte met blanke jeugd uit Nootdorp.

‘Het gerucht deed inderdaad de ronde dat er weer gevechten zouden plaatsvinden tussen de twee groepen’, zegt Alex Hordijk (17). Samen met wat vrienden ging hij naar het feest. ‘In de feesttent was het erg gezellig.’ Rellende jongeren heeft hij niet gezien. ‘Wel een gevechtje bij de toiletten, net als elk jaar.’

Waar het nou precies misging, waarom de politie ingreep en voor wat, blijft onduidelijk. Martijn Mastenbroek, die een weblog over Pijnacker bijhoudt, zegt dat hij van een politiewoordvoerder begreep dat vlakbij de feesttent een man vervelend deed. ‘Agenten sloegen hem in de boeien en legden hem op de grond. Omstanders zouden daarop boos zijn geworden. Het liep uit de hand.’

Op dat moment was het feest net afgelopen. Iedereen ging naar buiten en werd door de politie ‘alle kanten opgestuurd. Niemand kon wegkomen’, vertelt Hordijk lichtelijk aangeslagen aan de keukentafel in zijn ouderlijk huis. ‘Mensen raakten in paniek, begonnen te schreeuwen en te huilen. Agenten sloegen er op los en lieten hun honden aanvallen.’

Hordijk wist aan het politie-optreden te ontkomen, zijn vrienden niet. De kinderen van mevrouw Van Winden ook 2niet. Haar zoon kwam 's nachts thuis met kleerscheuren, vijf hondenbeten en diverse blauwe plekken op zijn been. Gevolgd door een geschrokken dochter. De moeder woont naast een shoarmazaak en zag hoe agenten de menigte het dorp in joegen. ‘Jongeren wilden de zaak invluchten met als gevolg dat de hele tent werd leeggehaald.’

Op het blog van Mastenbroek laten verontwaardigde mensen reacties en verhalen achter. ‘Ook ik was gisteravond aanwezig in de tent, heel de avond niks gemerkt van een grimmige sfeer’, meldt een feestganger. Een ouder laat weten: ‘Chris is weer thuis gelukkig en het gaat allemaal wel goed. (...) Hij heeft op de IC gelegen.’

De door een hond gebeten Guy Brus kwam er iets beter af. Via de politiecel ging hij om drie uur ‘s nachts per ambulance naar het ziekenhuis. Brus - hij loopt op krukken - wilde zondag aangifte doen. ‘Ik kreeg een formuliertje mee, ze hadden niet meteen tijd voor me.’

Lees reacties van betrokkenen over het politieoptreden op: pijnackercity.web-log.nl

    • Juliette Vasterman
    • Guido de Vries