‘Oprotten’, zei de agent, maar waarheen?

Op een bevrijdingsfeest in Pijnacker met rapper Ali B. had een bewakingsbedrijf alles onder controle. Toch greep het parate peloton van de politie hard in.

Geboeide arrestanten, in de nacht van zaterdag op zondag na het feest met rapper Ali B. Foto Sjaak Oudshoorn/Telstar „Als gekken gingen ze tekeer”, zegt de voorzitter van de Oranjevereniging. „Direct gaan ze nog schieten.” Foto Sjaak Oudshoorn/Telstar politie Pijnacker treedt hard op
Geboeide arrestanten, in de nacht van zaterdag op zondag na het feest met rapper Ali B. Foto Sjaak Oudshoorn/Telstar „Als gekken gingen ze tekeer”, zegt de voorzitter van de Oranjevereniging. „Direct gaan ze nog schieten.” Foto Sjaak Oudshoorn/Telstar politie Pijnacker treedt hard op Oudshoorn, Sjaak;Telstar

„Mijn god, wat was het hier een verschrikkelijke chaos”, zegt Guy Brus (22). Hij zit op een omgezaagde boom, tegenover de feesttent in Pijnacker waar de politie zaterdagnacht een groot aantal bezoekers uiteen dreef. Met honden. Brus stroopt zijn broek op, trekt zijn linkerschoen uit en toont zijn in verband verpakte gezwollen onderbeen.

„Gebeten”, vertelt hij. „Die hond bleef vasthouden, zelfs toen ik hier wijdbeens en geboeid in het gras lag, naast andere feestgangers. Ik bloedde hevig. Die agenten deden niks. Ja schelden. Net als tevoren: ‘Oprotten, zootje kankerlijers’, kregen we te horen toen we om half een die tent uit kwamen. Niemand begreep waarom, er was toch helemaal niks aan de hand?”

Het korps Haaglanden heeft justitie gevraagd een onderzoek in te stellen naar het politie-optreden na het feest, dat ter ere van bevrijdingsdag werd gehouden en waar ongeveer 2.500 mensen op af kwamen. De politie kreeg zondag 35 klachten binnen van feestgangers, die menen dat de agenten „zeer ernstig over de schreef gingen”.

Volgens het politiekorps Haaglanden was ingrijpen nodig omdat in de tent „een explosieve sfeer” was ontstaan. Het zegt ook dat de beveiligingsbeambten zijn hulp hadden ingeroepen. Maar voorzitter R. Bos van de Oranjevereniging Pijnacker, organisator van het festijn, spreekt dat tegen.

„Explosieve sfeer? Schei toch uit”, meldt hij. „Onze 22 ingehuurde bewakers hebben vier lastige gasten naar buiten gegooid en aan de politie overgedragen. Verder gebeurden er geen rare dingen. Het was voor ons een complete verrassing, dat ingrijpen van de politie. Als gekken gingen ze tekeer. Direct gaan ze nog schieten, die mafkezen, spookte het steeds door mijn hoofd.”

„En waarom?”, wil Bos weten. Hij heeft nog niks gehoord. Ook niet van de burgemeester, „en dat is niet erg beleefd.” Burgemeester F. Buddenberg van Pijnacker-Nootdorp, wiens woning gisteravond met eieren werd bekogeld: „Ik heb begrepen dat de bewaking het zaterdagnacht niet meer aankon. En dat zegt heel wat.” Het bewakingsbedrijf (Galaxy) ontkent dat verhaal: „Onze mensen hadden, samen met tachtig vrijwilligers van de Oranjevereniging, alles onder controle”, aldus een zegsman.

Het zogenoemde parate peloton van de politie stond de hele avond stand-by. De burgemeester had aanwijzingen dat er mogelijk relletjes tussen allochtonen en autochtonen zouden ontstaan. Net als in augustus vorig jaar, op de kermis in Nootdorp, toen een groep Marokkaanse jongens uit Pijnacker slaags raakte met blanke jeugd uit Nootdorp.

„Het gerucht deed inderdaad de ronde dat er weer gevechten zouden plaatsvinden tussen de twee groepen”, zegt Alex Hordijk (17). Samen met wat vrienden ging hij naar het feest. „In de feesttent was het gewoon heel erg gezellig.” Rellende jongeren heeft hij niet gezien. „Wel een gevechtje vlakbij de toiletten, net als elk jaar.”

Waar het nou precies misging, waarom de politie ingreep en voor wat, blijft onduidelijk. Martijn Mastenbroek, die een weblog over Pijnacker bijhoudt, zegt dat hij van een politiewoordvoerder begreep dat vlakbij de feesttent een man vervelend deed. „Agenten sloegen hem in de boeien en legden hem op de grond. Omstanders zouden daarop boos zijn geworden. Het liep uit de hand.”

Op dat moment was het feest net afgelopen. Iedereen ging naar buiten en werd door de politie „alle kanten opgestuurd. Niemand kon wegkomen”, vertelt Hordijk lichtelijk aangeslagen aan de keukentafel in zijn ouderlijk huis. „Mensen raakten in paniek, begonnen te schreeuwen en te huilen. Agenten sloegen er op los en lieten hun honden aanvallen.”

Hordijk wist aan het politie-optreden te ontkomen, zijn vrienden niet. De kinderen van mevrouw Van Winden ook niet. Haar zoon kwam ’s nachts thuis met kleerscheuren, vijf hondenbeten en diverse blauwe plekken op zijn been. Gevolgd door een geschrokken dochter. De moeder woont naast een shoarmazaak en zag hoe agenten de menigte het dorp in joegen. „Jongeren wilden de zaak invluchten met als gevolg dat de hele tent werd leeggehaald.”

Op het weblog (een dagboek op internet) van Mastenbroek laten verontwaardigde mensen reacties en verhalen achter. „Ook ik was gisteravond aanwezig in de tent, heel de avond niks gemerkt van een grimmige sfeer”, meldt een van de feestgangers. Een ouder laat weten: „Chris is weer thuis gelukkig en het gaat allemaal wel goed. (...) Hij heeft op de IC gelegen.”

De door een hond gebeten Guy Brus kwam er iets beter af. Via de politiecel in Pijnacker ging hij om drie uur ‘s nachts per ambulance naar het ziekenhuis. Brus – hij loopt op krukken – wilde zondag aangifte gaan doen. „De politie gaf me een formuliertje mee, ze hadden niet meteen tijd voor me”, vertelt Brus, die monteur is bij een bouwer van bowlings. „Ik ben er mooi klaar mee. Drie keer daags moet ik de wond verschonen. En uiteraard kan ik zo niet naar mijn werk.”

Lees reacties van betrokkenen op: pijnackercity.web-log.nl

    • Juliette Vasterman
    • Guido de Vries