OM: 20 jaar tegen Guus K. om oorlogsmisdaden

Het openbaar ministerie (OM) heeft gisteren 20 jaar cel en 450.000 euro boete geëist tegen zakenman Guus K. wegens het medeplegen van oorlogsmisdaden en overtreding van een wapenembargo in Liberia. Op oorlogsmisdaden staat maximaal levenslang.

Volgens het OM staat vast dat de 63-jarige K. als directeur/eigenaar van de houtbedrijven Oriental Timber Company (OTC) en Royal Timbercompany (RTC) ‘,bewust en uit winstbejag een bijdrage heeft geleverd aan het voortduren van een bloedige oorlog’. Met schepen die voor OTC hout naar het buitenland vervoerden, werden volgens het OM wapens voor het regime van president Charles Taylor binnengebracht. De houtbedrijven, waarin ook Taylor belangen had, waren de belangrijkste deviezenbron voor het land.

De feiten zouden tussen 2000 en 2002 zijn gepleegd. K. werkte hierbij volgens het OM nauw samen met Taylor, die onlangs werd gearresteerd om voor het Sierra Leone Tribunaal terecht te staan. K. werd vorig jaar maart in Rotterdam aangehouden. De VN hadden een internationaal reisverbod tegen hem afgekondigd wegens schending van internationale sanctieregels tegen Liberia.

De officieren T. Polescuk en J. Lucas zetten hun requisitoir kracht bij met een multimedia-presentatie. Zij toonden uit het computerbestand van K. afkomstige brieven aan Taylor, waaruit volgens hen de samenwerking bleek. Zo schreef K. aan Taylor dat hij ‘altijd nadenkt hoe ik kan helpen want jij moet slagen omdat dit ook mijn overleven betekent’. Het OM toonde ook bij K. in beslag genomen lijsten over betalingen aan ‘nagenoeg alle hoofdrolspelers in het conflict’, waaronder militieleiders die zich aan oorlogsmisdaden schuldig maakten, zoals moord, verkrachting en plundering. Volgens het OM blijkt ook dat K. betrokken was bij de illegale wapenimport en dat hij militieleden (onder wie veiligheidspersoneel van zijn houtbedrijven) ‘aanmoedigde’ te voorkomen dat rebellen het land en dus de houtbedrijven overnamen.

Volgens het OM telt bij de eis mee dat ‘bij de verdachte van spijt of inkeer niets is gebleken’. Het OM eiste niet het maximum, omdat ‘binnen het kader van de wettelijke mogelijkheden dient gekeken te worden welke straf passend is’. K's advocate I. Weski houdt deze week haar pleidooi. Op 7 juni volgt de uitspraak.