NS-boete voor oude Canadees is een schande 1

In de rubriek `ik@nrc.nl` op de Achterpagina van 8 mei beschrijft Michael van der Valk een voorval in de trein waarvan hij directe getuige was.

Een Canadees, aan uniform, onderscheidingen en leeftijd duidelijk herkenbaar als een van onze bevrijders, zit recht tegenover hem in de trein en blijkt bij controle niet over het juiste kaartje te beschikken. Hij had in Amsterdam om een kaartje naar Arnhem gevraagd, maar blijkbaar een kaartje naar Haarlem gekregen. De conducteur accepteert deze uitleg niet en onze bevrijder moet een nieuw kaartje kopen en bovendien 35 euro boete betalen. Niemand grijpt in.

Schande conducteur, schande NS, schande alle reizigers die getuige waren, schande Nederland. Maar vooral ook schande Michael van der Valk, die zelf ook naliet in te grijpen en de conducteur uit te leggen dat Arnhem in het Engels uitgesproken gemakkelijk als Haarlem kan worden verstaan en die bij halsstarrigheid van de conducteur die 35 euro boete had kunnen betalen.

Het had hem gesierd om dit als ereschuld op zich te nemen. De Canadees moet hebben beseft dat er in Nederland veel is verloren gegaan sinds hij in mei 1945 door een menigte uitzinnig van vreugde werd toegejuicht.

    • A.L. German