Nieuwe ministers Polen in opspraak

Een vice-premier die misschien vijftien maanden de cel in moet? Een minister die nog niet zo lang geleden een hooligan was? De door de Poolse regeringspartij Recht en Rechtvaardigheid (PiS) beloofde morele revolutie krijgt steeds meer een surrealistisch karakter.

Gisteren werd Andrzej Lepper, minister van Landbouw en vicepremier, in hoger beroep opnieuw veroordeeld wegens smaad. Lepper beschuldigde in 2001 mede-politici van corruptie. Hij werd daarvoor in augustus vorig jaar veroordeeld tot 15 maanden voorwaardelijk en een geldboete.

Ook minister Rafal Wiechecki van Maritieme Zaken moest gisteren wat uitleggen. Wiechecki (28) is de jongste minister ooit in Polen. Gisteren maakte het land kennis met Wiechecki de Voetbalsupporter. Op foto’s van een paar jaar geleden is te zien hoe hij uit het raampje van een trein hangt, schreeuwend, met een zwaar verwrongen kop. Wiechecki kon zich gisteren weinig herinneren van deze treinreis.

Lepper en Wiechecki zijn vier dagen minister. Lepper leidt de boerenprotestpartij Samoobrona (Zelfverdediging), Wiechecki komt uit de ultrakatholieke Liga van Poolse Families (LPR). Zij trad vorige week toe tot de coalitie. Regeringspartij PiS voert een kruistocht tegen economisch en moreel liberalisme en zoekt daarbij nu steun van extremistische partijen. De afgelopen zeven maanden regeerde PiS zonder succes met een minderheid.

Leppers voorwaardelijke celstraf mag niet worden omgezet in een boete, omdat hij daarmee geen les zou leren, zei de rechter gisteren. De boerenleider is eerder veroordeeld wegens smaad en kwam toen weg met een boete. De, oud-bokser en varkensboer is in het verleden ook veroordeeld wegens wegblokkades, de vernietiging van landbouwproducten en geweldpleging.

Inmiddels groeit de zorg over de koers die Polen vaart. Minister van Buitenlandse Zaken Stefan Meller trad anderhalve week geleden al af, toen duidelijk werd dat Lepper tot de regering zou toetreden. Een van zijn topambtenaren gooide om die reden gisteren de handdoek in de ring. Ook de minister van Gezondheidszorg heeft nu zijn ontslag ingediend, evenals de onderminister van Financiën.