Lesbienne reageert op vrouwengeur net als heteroman

rotterdam, 9 mei. De hersenen van lesbische vrouwen reageren ongeveer hetzelfde op stoffen uit vrouwelijk zweet als die van heteromannen. Er worden delen van de hypothalamus actief waarvan bekend is dat ze een rol spelen bij seksueel gedrag. Tegelijkertijd slaat de hypothalamus van lesbiennes niet aan op mannenzweet, terwijl dat bij heteroseksuele vrouwen wel zo is. Hersenen van lesbiennes verwerken mannenzweet op dezelfde manier als lavendelolie: alleen met het olfactorische netwerk. Een Zweedse studie (vandaag verschenen in Proceedings of the National Academy of Sciences) bevestigt de rol van twee stoffen - androstadienon en estratetraenol - als menselijke feromonen. De Zweden toonden vorig jaar al aan dat homomannen en heterovrouwen op dezelfde feromonen reageren. Opvallend van de nieuwe studie is dat er ook duidelijke verschillen waren tussen lesbiennes en heteromannen, vooral in de precieze plek in de hypothalamus die actief werd als ze feromonen roken. Heterovrouwen en homo`s leken wat dat betreft meer op elkaar. Dat is een aanwijzing dat vrouwelijke en mannelijke homoseksualiteit verschillen.