Koeman is nieuwe trainer PSV

Oud-speler Ronald Koeman wordt de opvolger van Guus Hiddink als coach bij PSV

Met Benfica kon hij zich niet plaatsen voor de Champions League.

Ronald Koeman. Foto ANP **FILE** Benfica's Dutch coach Ronald Koeman stands by the bench moments before their Portuguese league soccer match against Belenenses in this April 1, 2006 file photo, at Belenenses Restelo stadium in Lisbon, Portugal. According to news reports Koeman met Monday, May 8 2006, with representatives of PSV Eindhoven to negotiate his transfer from Benfica to the Dutch club. (AP Photo/Armando Franca) Associated Press

Ronald Koeman volgt Guus Hiddink op als trainer bij landskampioen PSV. Hiddink gaat na het WK voetbal aan de slag als bondscoach bij Rusland. Koeman maakte zijn overstap gisteravond bekend tijdens een persconferentie bij zijn huidige club Benfica. De Portugese club bevestigde dat er een overeenkomst is met PSV over de 43-jarige trainer. De club uit Eindhoven moet een afkoopsom betalen, maar de hoogte van dat bedrag werd niet meegedeeld.

Koeman had afgelopen weekend nog ontkend dat hij na een jaar Benfica zou verlaten. De geboren Zaandammer had in de zomer van 2005 een contract van twee jaar getekend bij Portugese club. Zondagavond probeerde het team nog via de tweede plaats in de competitie kwalificatie voor de Champions League veilig te stellen. Maar Benfica verloor met 3-1 van Paços Ferreira waardoor het slechts derde eindigde in de Portugese competitie.

Koeman tekende een contract voor twee seizoenen bij PSV, dat eerder ook al oud-speler Jan Wouters contracteerde als assistent-trainer. Wouters komt over van Rangers uit Glasgow, waar hij de assistent was van Alex McLeish en ook samenwerkte met Dick Advocaat. Voor Koeman speelde ook mee dat zijn familie graag terug wilde keren naar Nederland.

‘Dit is fantastisch, ik voel me gevleid om als opvolger van Hiddink bij PSV te komen werken, bij een club waar ik hele goede en mooie herinneringen heb’, zei Koeman gisteravond. Hij wordt later deze week ook in Eindhoven voorgesteld. Dat kon nu niet, omdat in het Philips Stadion morgenavond de finale van het UEFA-Cuptoernooi wordt gespeeld.

PSV wordt de derde Nederlandse club als hoofdtrainer, na Vitesse en Ajax. Bij de club uit Amsterdam stapte hij in februari 2005 in zijn derde seizoen zelf op na een teleurstellende nederlaag in het UEFA-Cuptoernooi door het Franse Auxerre. In 2003 had Koeman met een jeugdig Ajax nog de kwartfinale van de Champions League bereikt, waarin het werd uitgeschakeld door de latere winnaar AC Milan.

Koeman wordt de vijfde trainer die zowel bij Ajax als PSV werkte. De Duitser Kurt Linder en de Nederlanders Hans Kraay, Hans Westerhof en Aad de Mos deden hem dat voor. Als speler kwam Ronald Koeman in de tweede helft van de jaren tachtig drie seizoenen uit voor PSV, nadat hij drie jaar bij Ajax had gespeeld. Met PSV won hij drie titels op rij en in 1988 ook de Europacup I, de voorloper van de huidige Champions League. Later speelde Koeman nog vijf seizoenen bij Barcelona, waarmee hij eveneens Europa Cup I won. In 1997 sloot hij zijn actieve voetballoopbaan af bij Feyenoord. Daarna werd hij assistent-trainer bij Barcelona en het Nederlands elftal.