‘Ik zal je wel krijgen, journalistje!’

Hooligans willen verhinderen dat een journalist zijn werk doet. Omstanders schieten hem te hulp. Met beelden die ze vastlegden op hun mobiele telefoons.

Wat begint als een feestelijke huldiging van Ajax op het Leidseplein slaat rond negen uur gisteravond om in een heus veldslag.

Het balkon van de Stadsschouwburg is nog geen tien minuten leeg of de herrie begint. De mobiele eenheid (ME) reageert direct en besluit de menigte het Leidseplein af te drijven. Maar na enkele minuten breken er rellen uit aan alle kanten van het plein, die alleen maar groter worden.

Al snel weten hooligans langs de politiecordons te glippen richting het Klein Gartmanplantsoen en de Leidsekruisstraat.

Ondertussen proberen de politie en de ME met traangas de menigte uiteen te drijven richting Vondelpark en het Max Euwe Plein.

De verslaggever van deze krant raakt bijna knel tussen twee ME-cordons, de een gewapend met een waterkanon, de ander met traangas.

Om half tien is het Leidseplein ontruimd. Het plein oogt chaotisch, met overal plastic, vuurwerk, glas en een enkel brandje.

Maar de rust is nog lang niet weergekeerd. Traag trekken de hooligans richting Vondelpark, een spoor van vernieling achterlatend. Vuilnisbakken worden in brand gestoken. Honderden fietsen veranderen in stapels verwrongen metaal.

Net op het moment dat het lijkt of de politie de situatie onder controle heeft, laait het geweld weer op in de Leidsekruisstraat: een politiebusje wordt totaal verwoest.

Na flink wat gevechten waarbij bierflessen en straatstenen in het rond vliegen, is het rond half elf weer rustig.

Elders in de nabijheid van het Leidseplein vertellen omstanders wat zich voor hun ogen heeft voltrokken. Van de vernieling van het busje hebben ze met hun mobiele telefoons filmopnames gemaakt die ze tonen aan deze verslaggever. Dat wordt echter opgemerkt door drie passerende hooligans. De een is potig en waarschijnlijk van buitenlandse komaf. De andere twee zijn jonger, hooguit 25. „Geen beelden van onze maten. Ik zal je wel krijgen, journalistje”, schreeuwen ze.

De hooligans – ze ogen gedrogeerd – zijn er stellig van overtuigd dat de bewuste filmbeelden in de telefoon van deze verslaggever staan – wat dus niet het geval is. De verslaggever wordt vastgepakt en zijn mobieltje wordt hem hardhandig ontnomen.

De hooligans verlaten kalm de straat. Nu schieten de omstanders deze journalist van alle kanten te hulp. Diverse mensen staan de filmpjes op hun gsm af. Een man biedt aan om beelden van de diverse telefoons te downloaden op de harde schijf van zijn laptop. Iemand anders komt met een beschrijfbare cd-rom aanzetten om de foto’s en filmpjes op te slaan. Dit is civic journalism in de praktijk.

Terwijl de politie alweer huiswaarts keert, stromen van alle kanten vrijwilligers toe om hun verhaal te vertellen. Compleet met bewegend beeld en geluid van de relschoppers.

www.nrc.nl: Gsm-beelden