Gezondheidscontrole in de supermarkt

Klanten van supermarkt Super de Boer in Emmen kunnen deze week voor 25 euro hun gezondheid laten controleren. Binnen 20 minuten weten ze hoe groot hun risico is op hart- en vaatziekten, belooft initiatiefnemer KeurCompany, een dochter van ArboNed. Behalve de bloeddruk wordt ook het glucose- en cholesterolgehalte gemeten in de gezondheidsbus. Verder krijgen klanten een vragenlijst over voedingsgewoonten, leefstijl en ziektes die in de familie voorkomen. De arts of verpleegkundige geeft hierna een advies, dat in een gezondheidspas wordt gezet.

Volgens woordvoerder Inge Weel van KeurCompany is er behoefte aan een health check. „De huisarts biedt die nauwelijks preventief aan, als het je al lukt hem telefonisch te bereiken voor een afspraak.” Ze verwacht per dag zo’n tachtig belangstellenden. Het gezondheidsonderzoek wordt binnenkort ook aangeboden in filialen van Super de Boer in Coevorden, Dongen en Hendrik Ido Ambacht. Als de proeven aanslaan, wordt de gezondheidscheck landelijk aangeboden.

Weel meent dat een test belangrijk is. Uit TNO-onderzoek blijkt dat 40 procent van de volwassenen te dik is. De Nederlander zou op zijn 53ste al te maken krijgen met een chronische aandoening. Weel beklemtoont dat het om een momentopname gaat. „Het is geen bevolkingsonderzoek, maar een leefstijlonderzoek.”