Getuige in zaak-Plooy gepakt op Schiphol

De kroongetuige die het openbaar ministerie in 2004 wilde inzetten om doodsbedreigingen aan het adres van de Amsterdamse officier van justitie Koos Plooy te bewijzen, is vorige week op Schiphol gearresteerd. Hij wordt verdacht van betrokkenheid bij drugs- en wapenhandel.

Eind 2003 meldde zich bij justitie een criminele informant die zei te weten wie achter de plannen zaten om Plooy om het leven te brengen. Hij wilde daarover verklaringen afleggen onder voorwaarde dat hij in een getuigenbeschermingsprogramma zou komen.

Officier van justitie, F. Teeven was bereid om een dergelijke deal te sluiten, maar toenmalig voorzitter van het college van procureurs-generaal, J. de Wijkerslooth wees dergelijke afspraken van de hand. Volgens De Wijkerslooth mocht de deal niet gesloten worden omdat de beoogde getuige onbetrouwbaar zou zijn en het met de bedreigingen aan het adres van Plooy wel mee zou vallen.

Plooy werd over die doodsbedreigingen geïnformeerd door een advocaat, die dat ‘in het circuit’ had vernomen. Die informatie was zo serieus dat hij maandenlang ondergedoken heeft gezeten.

De weigering van De Wijkerslooth om in deze zaak een kroongetuige in te zetten, leidde in 2004 tot grote spanningen op het openbaar ministerie in Amsterdam. Maar De Wijkerslooth hield voet bij stuk, al was het maar omdat de inzet van kroongetuigen indertijd nog niet wettelijk geregeld was. Dat is inmiddels wel het geval.

Het weekblad Vrij Nederland onthulde vervolgens de identiteit van de beoogde kroongetuige, die op Bonaire zou verblijven in afwachting van invulling van de afspraken met het OM. Vlak voor publicatie heeft Wouter van K. nog geprobeerd om het artikel tegen te houden. Dat gebeurde tijdens een besloten nachtelijke zitting bij de rechter thuis, omdat de eisende partij wilde voorkomen dat zijn identiteit zo te achterhalen zou zijn. De rechter wees de eis echter af.

Een woordvoerster van de politie op Bonaire bevestigde gisteren dat Van K. begin mei op Schiphol is aangehouden. Hij wordt nog deze week overgebracht naar Bonaire.

    • Jos Verlaan
    • Miriam Sluis