Gemanipuleerd virus laat kankercellen zichzelf opeten

Rotterdam. Een geïnjecteerd genetisch gemanipuleerd virus krijgt kankercellen zover dat ze zichzelf verteren. Bij muizen ruimt het hersentumoren deels op.

Het is de eerste keer dat duidelijk is gemaakt dat tumorcellen zichzelf opeten bij experimentele kankertherapieën op basis van virussen. Het onderzoek is gedaan door onderzoekers verbonden aan het kankercentrum van de Universiteit van Texas. Overigens waren therapieën op basis van virussen die kankercellen aanvallen tot nog toe weinig succesvol.

Muizen die het aangepaste virus kregen ingespoten, ontwikkelden een veel kleinere hersentumor dan muizen die een spuit met een normaal virus kregen. Ze overleefden ook langer: gemiddeld 53 dagen na drie injecties, tegenover 29 dagen voor de controle-muizen. Dat maakt het volgens de onderzoekers een veelbelovende methode.

De Texanen gebruikten een aangepast adenovirus, een verkoudheidsvirus dat in de biotechnologie veel gebruikt wordt. De virusinfectie schokt de kankercel blijkbaar zo dat hij overgaat op autofagie: hij eet zijn eigen eiwitten en celonderdelen op. Autofagie komt normaliter voor in uitgehongerde of anderszins gestresste cellen. Dat kankercellen stuk gaan na virusinfectie was al bekend, maar hoe dat gebeurde niet.