Een generatie kweken die niet zo angstig is

Wie: Peter Muris, hoogleraar klinische gezondheidspsychologie.

Waarom: hij houdt morgen de jaarlijkse Rotterdam-lezing, ingesteld na de moord op Pim Fortuyn.

Hoogleraar Peter Muris: „Rotterdam is een angstige stad”. Foto Bob van der Have
Hoogleraar Peter Muris: „Rotterdam is een angstige stad”. Foto Bob van der Have Have, Bob van der

Rotterdam is een angstige stad. Dat is de uitgangsstelling van de lezing die hoogleraar Peter Muris morgen houdt in het Bibliotheektheater in Rotterdam. Muris is hoogleraar klinische gezondheidspsychologie aan de Erasmus Universiteit Rotterdam. ‘Abnormaal gedrag, angststoornissen, schizofrenie, dat is mijn tak van sport’, zegt hij ter toelichting.

Muris baseert zijn stelling op een enquête onder lezers van een Rotterdamse krant. Bijna de helft van de 1.500 ondervraagden verwacht dat de stad doelwit zal worden van een terroristische aanslag. Zestien procent heeft zijn gedrag daarop aangepast. Muris: ‘Ik heb een student die niet meer met de metro gaat. En zo zijn er wel meer voorbeelden te geven. Ik kan probleemloos hard maken dat Rotterdam een angstige stad is.’

Die angst komt voort uit het feit dat Rotterdam een multiculturele stad is, zegt Muris. Die stelling is gebaseerd op een psychologische theorie. ‘De dreiging van terroristische aanslagen en de bovengemiddelde criminaliteit onder allochtonen confronteert mensen met hun eigen sterfelijkheid. Hoe wapenen ze zich daartegen? Door zich vast te klampen aan hun eigen cultureel erfgoed. Zowel bij moslims als bij autochtone Rotterdammers zie je dezelfde ontwikkeling: bevolkingsgroepen die zich terugtrekken in hun eigen cultuur.’

Een ontwikkeling die hij betreurt. Met zijn lezing hoopt Muris een discussie los te maken. ‘Ik stel me kwetsbaar op door zelfs politieke aanbevelingen te doen.’

Zijn recept voor een minder angstige multiculti-stad is een integratiebeleid dat zich richt op de lange termijn. Vergeet de huidige volwassen generatie, zegt Muris, daar energie in steken is zonde van de tijd. Zijn voorstellen richten zich op de jeugd. Niks witte en zwarte scholen, maar verplicht gemengd onderwijs en ook spreidingsbeleid.

‘Van huis uit ben ik vrij liberaal. Maar ik heb een positieve houding over de aanpak van het vorige Rotterdamse college. Het is tijd om desnoods met dwang grenzen te laten vervagen. Daarmee kweek je een generatie die minder angst zal hebben voor andere culturen.’

Aanmelden? In afwachting van een wending in je leven? Laat het weten via whosnext@nrc.nl
    • Arjen Ribbens