Donderdag uitspraak Endstraboek

De rechter doet pas donderdag uitspraak of het boek De Endstra-tapes wordt verboden, zoals twee zoons van de vermoorde vastgoedhandelaar Willem Endstra hadden geëist.

Dat bleek gistermiddag bij de rechtbank in Amsterdam. De Endstra-tapes zijn vorige week in boekvorm verschenen, met een toelichting van twee Parool-journalisten. De complete teksten zijn vervolgens ook op internet gepubliceerd door het zakenblad Quote en daar al meer dan 40.000 keer gedownload.

Het gaat om 254 A4´tjes met het uitgetikte (en deels samengevatte) verslag van vijftien gesprekken tussen de in 2004 vermoorde vastgoedhandelaar Willem Endstra en drie politie-rechercheurs. De tapes zijn belangrijk materiaal in de rechtszaak tegen Willem Holleeder, die donderdag begint.

Het kort geding behandelde onder meer de vraag of er auteursrecht berust op de gesprekken, dat dan na de dood van Endstra op zijn erven is overgegaan. De rechter zal daarbij de vraag moeten beantwoorden of Endstra tegenover de politiemannen een betoog hield met een vooropgezet doel, of losjes informatie uitwisselde.

En als er auteursrecht op de tapes berust, moet de rechter vervolgens bepalen of de persvrijheid dan toch publicatie mogelijk maakt omdat het algemeen belang groter is dan de schending van dat auteursrecht en van de privacy van betrokkenen. Volgens de advocaat van de uitgever geeft het boek inzicht in de vraag hoe de politie omgaat met een belangrijke informant - en is daar door de publicatie inmiddels een discussie over ontstaan.