Diabetes maakt ouderen dommer

rotterdam, 9 mei. Ouderen met ouderdomssuikerziekte hebben meer hersenschade en kunnen minder goed nadenken dan gezonde leeftijdsgenoten. Dat blijkt uit onderzoek aan het Utrechtse academisch ziekenhuis van Sanne Manschot, die er vandaag op promoveert. Ze vergeleek patiënten met ouderdomssuiker (die ongeveer 65 jaar waren) met gezonde ouderen door ze cognitieve tests te laten doen en door MRI-scans te maken. Onder meer was de hersenschors van de patiënten meer gekrompen, er zaten meer afwijkingen in de uitlopers van hun hersencellen en ze hadden vaker (kleine) herseninfarcten gehad. De patiënten konden minder goed onthouden en hun aandacht vasthouden. Ook konden ze informatie niet zo snel verwerken. Dat is eerder aangetoond, maar Manschot heeft gedetailleerder gekeken naar de hersenschade.