De trend: een volledig zelfvoorzienende keuken

2006 Keukentuin

Een beetje kok moet binnenkort ook verstand van tuinieren hebben, want de elektrische keukentuin is in aantocht. Met de nieuwe gadget van het Amerikaanse bedrijf Aerogrow International kun je tijdens de bereiding van een maaltijd verse ingrediënten oogsten uit een kastje op het aanrecht.

Knoeien met aarde en water is niet nodig, zo verklaren de makers op de technologiewebsite Gizmodo.com. Door een techniek uit de ruimtewetenschap zouden de groenten en kruiden kunnen opbloeien in een bak waar alleen zuurstof doorheen stroomt. De zogenaamde Aerogarden moet wel af en toe worden ‘gevoerd' met speciale tabletten die de lucht in het apparaat vochtig en voedzaam houden. Rond kerst bereiden de eerste trendsetters in Nederland hun familiediner met tomaten en sla uit de keukentuin.

2016 Aanrechtbladen van hennep

De meeste keukens zijn volledig biologisch afbreekbaar. Steeds meer bouwmaterialen vinden hun oorsprong in de natuur. Aanrechtbladen zijn gemaakt van hennep. Uit druivensuiker worden vezels gesponnen, waarmee je keukenzeil kan vervaardigen. Keukenkastjes bestaan uit samengeperste tarwe.

En zelfs borden, kopjes en schotels worden gemaakt van een natuurlijk materiaal: graanstijfsel. Als je het servies zat bent, gooi je het op de composthoop waar het binnen dertig dagen verteerd is.

Ondertussen is de afkeer van grote bedrijven en massaproductie verder toegenomen. Steeds minder mensen vertrouwen bijvoorbeeld op de centrale zuivering van het drinkwater. Ze gebruiken voor de zekerheid een apparaatje dat al het leidingwater met ultraviolet licht ontdoet van bacteriën en chemische stoffen.

2026 Vleeskweekmachine

Ook de productie van vlees gebeurt nu binnenshuis. Naast bijna iedere kookplaat staat een bioreactor, waarin hamburgers of stukjes kip worden gekweekt. Aan het begin van de dag gooi je grondstoffen in het apparaat, die bestaan uit stamcellen, vetcellen en bindweefsel. Rond etenstijd zijn die bestanddelen uitgegroeid tot een smakelijk lapje vlees op maat.

De kans op een met dierenziekten besmette burger is gedaald tot nul. En het aantal vegetariërs neemt snel af, omdat er voor de productie van vlees nauwelijks nog dieren worden geslacht. Maar sommige mensen vinden ook het winnen van stamcellen uit varkensembryo's onethisch. Zij blijven ‘gewoon' uit de tuin eten.