Crisis Britse politiek laat economie onberoerd

De crisis die de Britse regering in haar greep heeft, is een boeiend spektakel voor liefhebbers van de zwarte kunsten der politiek. Maar doet zij feitelijk terzake? Het antwoord luidt beslist: nee. Ondanks alle geruchten over coups en alle eisen dat Tony Blair de datum noemt waarop hij zal aftreden als premier, staat er weinig op het spel, behalve voor de direct betrokkenen.

Minister van Financiën Gordon Brown, de meest waarschijnlijke opvolger van Blair, staat te popelen om het roer over te nemen en wordt daarin gesteund door een groeiende groep ontevreden parlementsleden van Labour. Maar Brown was de architect van de economische stabiliteit van Groot-Brittannië de afgelopen negen jaar en daarom zal een leiderschapswissel waarschijnlijk niet tot grote beleidsveranderingen leiden. Bovendien deed Brown dit weekeinde in interviews zijn uiterste best om zijn hervormingsgezinde geloofsbrieven te benadrukken.

Hoe langer de politieke impasse duurt, des te waarschijnlijker het is dat belangrijke beleidsbeslissingen zullen worden uitgesteld, zoals die over de pensioenen en de bouw van nieuwe kerncentrales. En Blair kan de nodige problemen ondervinden bij het erdoorheen drukken van zijn geliefde hervormingen van de gezondheidszorg en het onderwijs. Maar het grootste risico ligt wellicht bij Brown, die de gevangene zou kunnen worden van de linkse tegenstanders van de premier die ijveren voor zijn aftreden.

Toch is dat niet iets wat de markten onnodig zou moeten verontrusten. In de eerste plaats speelt de overheid lang niet meer zo’n grote rol in de Britse economie als 25 jaar geleden, deels als gevolg van twee decennia van privatisering en liberalisering en Browns eigen beslissing om de zeggenschap over de rente af te staan aan de Bank of England. In de tweede plaats leidt een zwakke overheid vaak tot stabiliteit, wat op zichzelf gunstig is voor het bedrijfsleven. En tenslotte wordt Labour voor het eerst in negen jaar geconfronteerd met een geloofwaardige, gematigde Conservatieve Partij die rustig haar kansen afwacht.

Simon Nixon

Voor meer commentaar uit Londen:www.breakingviews.com.Vertaling Menno Grootveld

    • Simon Nixon