Cheney galmt na

cheney.jpgDe keiharde speech van vice-president Dick Cheney galmt nog na hier. In de Litouwse hoofdstad Vilnius stormde Cheney omringd door Oost-Europees klapvee als een stier op Rusland in. De Russische pers was geschokt en vergeleek het met Churchill’s Fultonspeech van 1946. (‘From Stettin in the Baltic to Trieste in the Adriatic, an iron curtain has descended across the Continent.’) Dat is iets te veel eer.

Toch leek het Russische analisten verstandig niet als ‘een provinciemeisje’ te reageren, maar juist irritant redelijk. Dat lukt aardig. ‘Volstrekt onbegrijpelijk’, antwoordt het Kremlin koeltjes: malle Dick toch. Minister Lavrov stelt dat Cheney slecht geïnformeerd is, minster Christenko dat  niemand toch zeker een Koude Oorlog wil. Poetin voegt eraan toe dat hij nog steeds een vriend is van George W. en graag weer eens diep in zijn ogen kijkt. Maak dan geen misbruik van mijn vertrouwen, antwoordt Bush. (Hier een video van Cheney in zonnig Kroatië)

Is het Witte Huis in de positie om de wereld te doceren over mensenrechten? Cheney werd niet geloofwaardiger toen hij daags na zijn frontale aanval op het Empire of Evil de corrupte dictator Nazarbajev in Kazachstan een ‘goede vriend en strategisch partner’ noemde. 

‘Obviously, the enormous resources that you’ve got here in Kazakhstan are being developed to benefit those of us in the global economy. Americans are glad to be able to participate in this.’

Inderdaad, olie en gas ontwikkeld  ‘to benefit those of us in the global economy’,  zoals de familie Nazarbajev en Dicks vrienden.  De vice-president had graag ook de Kazachse oppositie ontmoet, maar laten die nu net huisarrest hebben. Dat was spijtig. Even tevoren ontving het Witte Huis die andere bevriende energiedictator, Ilham Alijev van Azerbajdzjan. Olie en gas, de rest is theater.

Moskou glimlacht. De eeuw van Amerika is voorbij, mijmeren ze hier optimistisch, en Washington verliest de strijd in Centraal-Azië.  De logica van het Witte Huis is moeilijker te volgen. Waarom extra vijanden maken als je tot je middel in het Iraakse en Afghaanse moeras staat en in Iran best Russische steun kan gebruiken? En ook nog de Chinese president beledigen door een gillende Falun-Gong aanhanger op een persconferentie binnen te smokkelen? Wel verstandig dat Bush terugkrabbelt naar de Eurowimps die hij zes jaar lang zo hautain behandelde.

Wat dit Witte Huis nu kan doen, is Poetins feestje in juli bederven, als de G8 naar St. Petersburg komt. Maar dat bewijst hooguit dat Amerikanen slechte verliezers zijn. 

    • Coen van Zwol