Bolkestein steunt Rita Verdonk

Oud-VVD-leider Frits Bolkestein steunt Rita Verdonk in haar strijd om lijsttrekker te worden van de VVD. „Een lijsttrekker hoeft maar één ding te doen en dat is kiezers trekken. Ik denk niet dat er een denderend groot verschil is met Rutte, maar Verdonk trekt meer kiezers.”

Dat zegt Bolkestein in een interview met het opinieblad Elsevier van deze week. Bolkestein is een van de eerste prominente VVD’ers die zich openlijk achter Verdonk schaart. Ook Kamerlid Hirsi Ali en eurocommissaris Kroes zouden Verdonk steunen. Minister Hans Hoogervorst (Volksgezondheid) sprak zich voor Rutte uit. Bolkestein zegt op z’n gevoel af te gaan bij zijn inschatting van Verdonks electorale aantrekkingskracht. „Haar imago is overtuigend. Rutte is ook overtuigend, maar toch minder.” Onder Bolkestein bereikte de VVD in 1998 het hoogste aantal Kamerzetels ooit, 38.

Campagneleider Frits Huffnagel van team-Rutte: „Fijn dat hij haar wel steunt terwijl zij hem vroeger niet steunde”, verwijzend naar Verdonks politieke verleden (ze stemde vroeger PvdA). Huffnagel plaatst vraagtekens bij Bolkesteins argument: „Uit peilingen blijkt juist dat Rutte meer kiezers zal trekken dan Verdonk. Hij is beter in staat nieuwe kiezers aan te boren.” Oud-staatssecretaris Erica Terpstra en burgemeester Ivo Opstelten steunen Rutte.