Benoemingen koning Nepal teniet gedaan

Kathmandu. Het nieuwe meerpartijenkabinet in Nepal heeft gisteren zijn ambassadeurs teruggetrokken uit twaalf landen. Ook zijn enkele hoge functionarissen overgeplaatst die verantwoordelijk waren voor het neerslaan van de recente protesten tegen de koning. De ontslagen volgen op de aankondiging van de regering van premier Koirala alle politieke benoemingen door koning Gyanendra van de afgelopen veertien maanden ongedaan te maken. In februari vorig jaar greep Gyanendra de absolute macht. Vorige maand boog hij na maanden van protest van de bevolking het hoofd. Op dit moment vindt in de hoofdstad Kathmandu overleg plaats tussen de regering en de Verenigde Naties, die wellicht een rol zullen gaan spelen in het vredesproces in Nepal. Naar verwachting zullen de maoïstische rebellen zich hierbij aansluiten.