Beleggers bedreigd

Aandeelhouders van het Britse farmaceutische concern GlaxoSmithKline (GSK) hebben gisteren een dreigbrief ontvangen van radicale activisten tegen dierproeven. De aandeelhouders kregen te horen dat ze hun aandelen binnen twee weken moeten verkopen. Anders zullen hun namen en andere persoonlijke gegevens op een zwarte lijst op internet worden geplaatst.

De brief is ondertekend door de onbekende Campagne Tegen Huntingdon Life Sciences (HLS). HLS is een Brits bedrijf dat dierenexperimenten uitvoert ten behoeve van medicijnen voor mensen. GSK, een van de grootste farmaceutische bedrijven in Europa, is een belangrijke klant van HLS.

Het is voor zover bekend voor het eerst dat aandeelhouders op deze manier worden benaderd. Het is nog niet duidelijk op welke schaal de brief is verspreid. GSK kreeg gisteren 50 telefoontjes van bezorgde individuele aandeelhouders, veelal ouderen. Grote institutionele beleggers hebben de brief niet ontvangen. De brief stelt dat het GSK financieel wil treffen om ervoor te zorgen dat het de banden met HLS verbreekt.

Mede als gevolg van intimidatie gaf HLS in 2002 zijn notering op de Londense beurs op.