Barroso wil voor EU meer zeggenschap bij justitie-onderwerpen

BRUSSEL. De Europese Unie moet veel meer te zeggen krijgen over strafrecht en over internationale politiesamenwerking. Met dat voorstel stapt voorzitter José Manuel Barroso van de Europese Commissie in juni naar de Europese top van staats- en regeringsleiders. De Europese aanpak van justitie-onderwerpen stond ook al in de Europese Grondwet, maar die is per referendum afgeschoten in Nederland en Frankrijk. Toch wil Barroso dit deel van de Grondwet alvast invoeren. ”Het is niet dat we de krenten uit de pap halen van de Grondwet, maar het is nodig om de EU praktischer te laten werken”, zei een Commissiewoordvoerder gisteren. Barroso geeft morgen een toelichting op het gevoelige voorstel. Voor het idee is geen wijziging van het verdrag nodig. Wachten tot alle landen alsnog de grondwet hebben goedgekeurd, hoeft dus niet. Wel moeten alle EU-landen ermee instemmen. Momenteel heeft elk land vetorecht bij wetsvoorstellen die over justitie of politie gaan. Zelfs als de EU-landen het uiteindelijk eens zijn, kan niemand de landen dwingen het resultaat over te nemen.