Bank koopt concurrent Wegenwacht

Pechhulpdienstverlener Route Mobiel, een concurrent van de Wegenwacht, wordt nog geen twee jaar na de oprichting verkocht aan bank- en verzekeringsconcern SNS Reaal.

De bankverzekeraar, via dochterbedrijf Proteq al voor 40 procent eigenaar van Route Mobiel, maakte vanochtend bekend te onderhandelen over de overname van de resterende 60 procent. „Binnen enkele weken” verwacht een woordvoerder van SNS Reaal de overname af te ronden.

Volgens Marc Schröder, een van de twee oprichters van Route Mobiel, is de snelle verkoop van Route Mobiel vooral ingegeven door de beursgang van SNS Reaal, die gepland staat voor 18 mei. „Sinds zij met hun beursplannen bezig zijn, zijn we in gesprek. SNS Reaal wil als beursgenoteerd bedrijf liever 100-procentsdochters dan deelnemingen.”

De oprichting van Route Mobiel in september 2004 betekende de eerste concurrentie voor monopolist Wegenwacht van de ANWB. De partijen lagen sindsdien geregeld met elkaar in de clinch over de manier waarop Route Mobiel ANWB-leden tot overstappen probeerde over te halen. Daarover hebben meerdere juridische procedures gelopen. Route Mobiel heeft nu zo’n 200.000 leden. Driekwart daarvan zou afkomstig zijn van de Wegenwacht, stelt Route Mobiel. De ANWB zegt daarentegen iets meer dan 60.000 leden te hebben verloren aan de nieuwkomer.

Schröder, die samen met mede-oprichter Michiel Muller de resterende 60 procent van de aandelen bezit, zegt met SNS in gesprek te zijn over de toekomstige rol van de directie. „Het liefst blijven wij nauw betrokken bij de verdere groei van Route Mobiel.”

Volgens een woordvoerder van SNS Reaal sluit Route Mobiel goed aan op dochterbedrijf Proteq, dat vanaf de oprichting de pechhulpverzekeringen voor Route Mobielklanten afhandelt. „Het ligt voor de hand dat we de diensten voor Route Mobiel-klanten op termijn verder willen uitbreiden.” Proteq biedt onder meer auto- en reisverzekeringen aan.

Opmerkelijk is dat de grootste partner van Route Mobiel Europ Assistance is, een dochter van de Italiaanse verzekeraar Generali. SNS Reaal concurreert in Nederland met Generali. „Dat is geen punt”, zegt de woordvoerder. „Daar hebben we met elkaar al over gesproken toen wij in 2004 in Route Mobiel stapten.”