Australië verdubbelt aantal militairen voor missie Uruzgan

Sydney/DEN HAAG. Australië zal 440 militairen naar Afghanistan sturen om de door Nederlandse troepen geleide NAVO-macht in de provincie Uruzgan te versterken. Dat is een ruime verdubbeling van de eerder toegezegde inzet van 200 militairen. Dat heeft de Australische premier John Howard gisteren bekendgemaakt. Ook Nederland heeft de omvang van de missie verhoogd, van 1.200 naar ten minste 1.400 militairen. In de provincie Uruzgan is sprake van steeds meer gewelddadigheid en een weer toenemende invloed van de eerder verdreven fundamentalistische Talibaan.

Rectificatie / Gerectificeerd

Australië stuurt 240 militairen naar de Afghaanse provincie Uruzgan en niet 440, zoals vermeld in het bericht Australië verdubbelt aantal militairen voor missie Uruzgan (9 mei, pagina 8). Het gaat dus niet om verdubbeling van het aantal Australische militairen daar, maar om uitbreiding van de beloofde 200 naar 240.