Alcoholslot voor zware drinker

Zware drinkers in het verkeer krijgen vanaf 2009 te maken met het alcoholslot. Dat heeft minister Peijs (Verkeer, CDA) vandaag aangekondigd bij de presentatie van de nieuwste cijfers over het gebruik van alcohol door automobilisten.

Al jarenlang is het percentage zware drinkers (boven de 1,3 promille) ongeveer gelijk, terwijl het totaal aantal automobilisten dat onder invloed rijdt, wel daalt. Deze bestuurders zijn verantwoordelijk voor 80 procent van de verkeersongevallen die door alcohol worden veroorzaakt.

Daarom zijn volgens de minister drastischer maatregelen nodig. Een alcoholslot is een blaasapparaat met startonderbreker dat wordt ingebouwd in de wagen van de notoire drinker. Die moet elke keer voor het starten van de auto een blaastest doen. Als hij teveel heeft gedronken, kan hij de auto niet starten.

De bestuurder zal ook twee jaar lang een medisch-psychologisch programma moeten volgen. Volgens Peijs kan dit dertig verkeersdoden per jaar schelen.

Uit de nieuwste cijfers blijkt dat het rijden onder invloed vorig jaar opnieuw is gedaald. De cijfers zijn afkomstig van nachtelijke alcoholcontroles in de weekeinden.

Daarbij bleek 2,8 procent van de 30.000 geteste bestuurders teveel alcohol te hebben gebruikt (meer dan 0,5 promille). In 2004 was dat nog 3,4 procent. Volgens het ministerie is hiermee het laagste niveau sinds 1974 bereikt.

Het onderzoek maakt duidelijk dat de meeste drinkers voorkomen in Noord-Brabant (3,9 procent) en Zuid-Holland (3,7). Het percentage mannen onder de drinkende bestuurders daalt. In 2004 was 85 procent man, vorig jaar lag dat op 83 procent.