7 redenen om uit te gaan

1 uit eten met iens

Praq

Amstelzijde 37, Ouderkerk a/d Amstel, Telefoon (020) 496 15 70 Keuken open 12.00-22.00 Hollands / Internationaal, gemiddelde prijs 3-gangen à la carte: 30 euro Categorie: Kindvriendelijk

Praq, een speelplaats voor kinderen en hun familieleden, is in een heldere witte jas gestoken met rode stippen op muren en banken. De kinderrijke regio kan zich tegoed doen aan een simpele pizza Margarita, maar ook luxueuzere gerechten als een halve koude kreeft staan op het menu. Neem het lawaai op de koop toe of vraag een aparte tafel in het voorste gedeelte, waar alleen de ouders terecht kunnen. Veel niet-culinaire afleiding aanwezig voor het grut, zoals de tekentafel en de puzzelmuur.

goed | De kipsaté was heel lekker en de desserts zijn super. Aardige bediening en een prima locatie. Ik breng met plezier mijn geld hier naartoe.(31-03-2006, P.v.P te Amsterdam)

goed | Wij hebben hier goed gegeten. Gewoon lekker, zonder poespas. Mijn kinderen willen graag terug, maar misschien gaan wij de volgende keer lekker met z'n tweetjes, want het zag er ook erg sfeervol uit in het gedeelte aan de voorkant.(23-11-2005 R.E. te Amsterdam)

5 THEATER Edward II Amsterdam: Frascati, Nes 63. Aanvang: 21.00. Inl/res: 020-6266866 & www.nestheaters.nl. Teatro brengt Edward II van Christoph Marlowe, een tijdgenoot van Shakespeare. De voorstelling gaat over de liefde tussen de Britse koning Edward II en Gaveston. Hun relatie wordt gezien als een ondermijning van de monarchie. Hij jaagt iedereen tegen zich in het harnas: de politieke elite, die zijn spreekbuis kwijt is; de militaire elite, die werkloos moet toekijken hoe de ene na de andere veldslag verloren wordt.

2 TOLERANTIE

Verdraagzaamheid

Amsterdam: De Rode Hoed. Keizersgracht 102. Gesprekken met o.a. Hans Dijkstal en Paul Scheffer. Aanvang: 19.30. Res/inl: 020-6385606 & www.rodehoed.nl

Eerste debat in de serie Nieuw Leiderschap 2006 met als thema het begrip ‘verdraagzaamheid'. Hans Dijkstal, oud-partijleider van de VVD is medeopsteller van het manifest Één land, één samenleving, waarin oud-politici pleiten voor een herwaardering van het unieke Hollandse model van tolerantie en overleg. Interviews: Fred Bakker, ex-hoofdredacteur Het Financieele Dagblad. Discussie met de zaal: Harry Starren, directeur de Baak Management Centrum VNO-NCW.

3 KLASSIEKE MUZIEK

Amsterdam Symphony Orchestra

Utrecht: Vredenburg. Aanvang: 20.15. Entree: 25 euro. Inl/res: 030) 2314544 & www.vredenburg.nl

Met als thema ‘Esprit de France' geven de jonge muzikanten van het Amsterdam Symphony Orchestra (ASO) deze maand concerten door het hele land met werken van Franse componisten. Op het programma: Pelléas et Mélisande van Gabriel Fauré, het Celloconcert van Camille Saint-Saëns en de Symfonie in C van Bizet. Het orkest staat onder leiding van Peter Sánta. Xavier Phillips bespeelt de cello. Het ASO is een symfonieorkest bestaande uit zeventig jonge professionele musici.

4 ROCKMUZIEK

Dungen

Haarlem: Patronaat. Aanvang: 20.00. Entree: 9 euro. Inl/res: 0900-3001250 & www.patronaat.nl

Zweedse psychedelische folkrock werd ingegeven door liefde voor de natuur en een zoektocht naar oude Zweedse folkmuziek door bandleider Gustav Ejstes, die ook de sampletechniek van de hiphop beheerst. Al doende kwam hij uit bij de Zweedstalige zweefmuziek van Dungen, een groep die luisteraars een reis wil laten maken door hun eigen hoofd, in de hoop dat ze daar beelden van betoverende Zweedse landschappen zullen aantreffen.

5 THEATER

Edward II

Amsterdam: Frascati, Nes 63. Aanvang: 21.00. Inl/res: 020-6266866 & www.nestheaters.nl.

Teatro brengt Edward II van Christoph Marlowe, een tijdgenoot van Shakespeare. De voorstelling gaat over de liefde tussen de Britse koning Edward II en Gaveston. Hun relatie wordt gezien als een ondermijning van de monarchie. Hij jaagt iedereen tegen zich in het harnas: de politieke elite, die zijn spreekbuis kwijt is; de militaire elite, die werkloos moet toekijken hoe de ene na de andere veldslag verloren wordt.

6 ROTTERDAM

Het Vierhavensgebied

Rotterdam(Delfshaven): Pelgrimsvaderskerk, Aelbrechtkolk 20. Aanvang: 20.00. Toegang: gratis. Inl/res: 010-4333534 & rrkc@rrkc.nl

Onder de titel Go West Young Man is er vanavond een debat over de ontwikkeling van het Vierhavensgebied. Centrale vraag is of Vierhavens het nieuwe creatieve cluster van Rotterdam kan vormen. Worden culturele dromen er werkelijkheid of is een ontwikkeling gericht op economische groei juist funest voor de artistieke mogelijkheden? Christiaan van Schermbeek, Wies Sanders, Perry Boomsluiter, Walter Manshanden en Han van den Born praten erover onder leiding van Bert van Meggelen.

7 THEATERTWEELUIK

Nu even niet / Nu even wel

Delft: Theater de Veste, Vesteplein 1. Aanvang: 20.15. Inl/res: 015-2131312 & www.theaterdeveste.nl

Het tweeluik Nu even niet/ Nu even wel van Maria Goos is op tournee. In Nu even niet zijn we aanwezig bij een eetclub van vier oude studievrienden: ‘Jan Lul onder de Jan Lullen zijn. Niks op te houden, niks te verbergen, niks te verliezen.’ Nu even wel is de vrouwelijke evenknie: een weduwe, haar zuster en vriendin komen bijeen om de minnares van de overleden echtgenoot te ontmoeten. Goos blinkt uit in briljante dialogen.

Uit eten geweest? Recenseer mee via www.nrc.nl/iens

Uit eten geweest? Recenseer mee via www.nrc.nl/iens