7 redenen om thuis te blijven

1 spel

Mazen van de tijd

Zonnespel, ca. 30 euro

Mazen van de tijd is een raar spel voor twee personen. Je speelt met schaakachtige stukken in zeven soorten die ongewone bewegingen mogen maken en namen dragen als bliksem, boom, steen of zelfs tijd. Een tijd-stuk mag vooruit of opzij, een boom kan tijdens een spel maar één keer op een open plek worden geplant. Op het bord zijn 12 van de 48 vlakken woestijn: een stuk dat daarop wordt gezet doet niks meer. De een speelt met wit, de ander zwart - dat biedt tenminste houvast. Maar je speelt niet tegen elkaar: je moet de puzzel sámen oplossen. Als er zwarte stukken op de helft van de witte speler komen, mag die speler ineens ook met zwart spelen. Kom daar eens om bij dammen! Verwarrend. Maar dat ongewone is ook het leuke. Het bord staat hartstikke vol en alleen door goed nadenken en overleg kun je de twee zwarte en twee witte ronde stukken (de ‘mensen') naar de overkant laten lopen. Dat is de opdracht. De originele Engels naam van het spel is niet voor niets ‘labyrint' (maze). Eindeloos gepiel dus, maar is er eenmaal ruimte, dan loods je die mannetjes zo naar hun plaats. Dat geeft voldoening. (HS)

Something old, Bruidsblik uit Vietnam www.apartdesign.nl something new
Something old, Bruidsblik uit Vietnam www.apartdesign.nl something new

2 cabaret

Cabaret & Co

Ned.3, 22.55-23.25u.

In het programma Cabaret & Co komen een nieuwe lichting artiesten en de gevestigde namen in het cabaret aan het woord. De uitzendingen gaan over het vak, de populariteit en de kwaliteitsbewaking van het cabaret. Ook worden de ontwikkeling van carrières belicht. Vanavond vertelt Sanne Wallis de Vries over haar carrière en komt de Belgische cabaretier Wouter Deprez aan bod. Hij is uitgeroepen tot ‘slimste Belg van de Wereld'.

3 actie

CSI: Miami

RTL5, 20.30-21.30u.

In CSI blijft onder de brandende zon in Miami geen moord onopgelost. Het team maakt lange dagen om de puzzel van aanwijzingen die daders achterlaten, in elkaar te schuiven. De actieserie werpt een blik op de wereld van de technische recherche. Teamleider Horatio heropent een verkrachtingszaak, wanneer blijkt dat de veroordeelde onschuldig is. Nu moet Horatio op zoek naar de ware verkrachter.

4 oplichting

Opgelicht

Ned.2, 21.00-21.35u.

Programma over de praktijken van bedriegers en fraudeurs. Hoewel het programma ook grote oplichtingen behandelt, is er veel aandacht voor de kleine sjacheraars. Kijk voor de grap ook eens op www.opgelicht.nl, waar wordt gewaarschuwd voor malafide kattenhandelaren, en voor een scout voor een niet bestaand modellenbureau. Of voor de dubieuze marktplaatsverkoopster die haar mailtjes altijd ondertekend met ‘groetjesss'.

5 Site-seeing

Stembus kopen

www.amsterdam.nl, 25 euro, verkiezingen@dpg.amsterdam.nl

Tijdens de gemeenteraadsverkiezingen, op 7 maart, vond in een aantal gemeentes een revolutie plaats: het rode potlood ging in de ban en inwoners mochten dit jaar voor het eerst hun stem uitbrengen via een stemcomputer. Volgens Wikipedia werd in 2006 nog in dertien gemeenten met het rode potlood gestemd. Maar nu zelfs de eigenzinnige gemeentes Amsterdam en Arnhem overstag zijn gegaan voor digitaal stemmen, zijn de stemattributen geen lang leven meer beschoren. Collectors items? Wie weet. In Amsterdam werden de verkiezingspotloden geveild, en nu zijn ook de stembussen aan de beurt. Amsterdam heeft de oude bussen via amsterdam.nl te koop gezet. Voor 25 euro kunnen geïnteresseerden in het bezit komen van een overbekende grijsgroene stembus. Stuur vóór 15 mei een mailtje naar verkiezingen@dpg.amsterdam.nl. (OvD)

6 ding

Bruidsblik

www.apartdesign.nl, 22,50 euro

Tradities gaan verloren, maar oude spullen die vroeger een beladen betekenis hadden krijgen soms een nieuwe functie. Neem dit bruidsblik uit Vietnam. Jonge meisjes kregen de blikken trommel mee van hun ouders om hun bruidsschat (geld, sieraden) in te bewaren. Tegenwoordig worden de blikken ook in Vietnam zelf doorgaans niet meer voor de bruidsschat gebruikt. Inmiddels is het gewoon een opbergblik voor van alles en nogwat. Maar wel een hele mooie. Het is natuurlijk, behalve een goede koekjestrommel, wel een aardig symbolisch ding om cadeau te geven aan een toekomstige bruid. En er dan - volgens die andere, Amerikaanse traditie - iets ouds, iets nieuws, iets dat geleend is en iets blauws in te stoppen. Dat is pas fusion. Of doe er een Hollands peper- en zoutstelletje in. Plus wat geld natuurlijk, want dat schijnen Nederlanders het liefst te krijgen als huwelijkscadeau. (JL)

7 game

Ape Escape 3

Voor de PS2, 42,99 euro

De pas uitgegeven game Ape Escape 3 draait eigenlijk maar om één ding: apen vangen. Doe je dat te langzaam of word je gedood, dan ben je af. Saai? Dat is precies wat Europa over de eerste twee delen van Ape Escape dacht: het spel is hier nog niet half zo populair als in Japan. Ape Escape is dan ook gemaakt in een stijl waar Japanners dol op zijn: kleurrijk, vrolijk, grappig en een tikkeltje kinderachtig. Met onder meer helikopters, robots of hoepels als hulpmiddel moet je in 136 verschillende levels meer dan 400 aapjes zien te vangen. Het thema van Ape Escape 3 is televisie: het spel zit vol met parodieën op allerlei tv-programma's. Nieuw voor de Ape Escape-reeks is de mogelijkheid in een ander personage te veranderen. De eerste twee delen wisten de Europese markt niet te veroveren, misschien dat Ape Escape 3 - volgens recensies veruit het beste deel in de serie - daar wel in slaagt. (PvZ)

    • Hendrik Spiering
    • Janna Laeven
    • Patee van Zweden