‘200 euro bij H&M’

Eugenie Schrama Foto Dirk-Jan Visser Photo: Dirk-Jan Visser / Rotterdam: 05-05-2005): Eugenie Schrama Visser, Dirk-Jan

Spaar je ergens specifiek voor?

„Ik heb nu 5.000 euro op mijn spaarrekening staan. Dat was eerst twee keer zoveel, maar is verminderd doordat ik spullen voor mijn nieuwe huis heb gekocht en doordat ik vorig jaar naar Afrika ben gegaan. Ik spaar vooral omdat ik dat van huis uit zo heb meegekregen. Mijn ouders hebben ook een flinke spaarrekening. Maar ik wil graag eens in de twee jaar een verre reis maken, dus daar spaar ik voor. Volgend jaar ga ik naar de westkust van Amerika of Namibië.”

Waar gaat het grootste deel van je geld naartoe?

„Naar vaste lasten. In totaal ben ik daar maandelijks 990 euro aan kwijt. Maar de rest gaat vooral naar lullige dingen, zoals kleding, uitgaan, terrasjes, de zonnebank en de bioscoop. Ik koop met name veel kleding bij de H&M, ik denk voor zo’n 200 euro per maand. Het is ook zo goedkoop. Ook bij de Bijenkorf kom ik regelmatig, om te winkelen of te eten. Ik besteed er ongeveer 50 euro per maand. Dat betaal ik met mijn Bijenkorf-creditcard, dus ook als ik krap bij kas zit kan ik daar geld uitgeven. Ik los wel alles in één keer af, zodat ik geen rente hoef te betalen.”

Geef je 50 euro aan één goed doel, of aan meerdere?

„Elke maand gaat per automatische afschrijving 10 euro naar vijf goede doelen: Amnesty, het Aidsfonds, de Novib, het Wereldnatuurfonds en het Astmafonds, omdat ik zelf astma heb. Dat is zo gegroeid, want ik kan geen nee zeggen als ik op straat word aangesproken door mensen van het goede doel. Ik ben een beetje idealistisch ingesteld. Ik heb het goed, dus waarom anderen niet? Het liefst zou ik aan alle goede doelen iets geven, maar aan de andere kant vind ik dit wel een mooi pakket. Ik steun mensenrechten, dieren en zieken.”

Ben je tevreden met je salaris?

„Ja hoor, hoewel je altijd meer wilt. Maar loon vind ik niet het belangrijkst in mijn werk. Mijn werk moet vooral leuk zijn. Ik vind het wel belangrijk dat ik elke maand een vast bedrag binnenkrijg. Werken als freelancer zou ik niet kunnen, want ik hecht aan regelmaat en zekerheid. Loon komt daarom op een goede tweede plek.”

    • Marleen Luijt