Wie draagt Pakistan het warmste hart toe?

Een prachtig idee. Twee topspelers uit de Nederlandse hockeyhoofdklasse, van wie er een zelf van Pakistaanse afkomst, samen onder de vlag van de Samenwerkende Hulporganisaties (SHO) op bezoek in het land, dat vorig najaar werd getroffen door een allesverwoestende aardbeving. Om te zien of de ingezamelde gelden goed terecht waren gekomen. En niet, zoals her en der (tv-programma Netwerk) al is gesuggereerd, in handen waren beland van lokaal opererende Taliban- en/of Al-Qaeda-strijders.

Sporters mogen zich graag lenen voor het goede doel. Op voorwaarde uiteraard dat hun broodwinning (de sport) niet in het gedrang komt. Geert-Jan Derikx, international van de titelkandidaat SCHC, reageerde enthousiast, toen hij drie weken geleden 'namens de SHO' benaderd werd om een bezoek te brengen aan de zwaar getroffen regio in het noorden van Pakistan. Als de bondscoach het goed vond, dan ging hij mee, in die paar vrije dagen die hem restten voordat de lange WK-aanloop begint.

De bondscoach vond het goed, maar wat de verdediger zich niet realiseerde, was het feit dat hij in al zijn goedertierenheid 'ja' had gezegd tegen een privé-persoon, die zichzelf bij de SHO had opgeworpen als de onbezoldigde belangenbehartiger van de 'Pakistaanse zaak'. En laat die privé-persoon nu net op de zwarte lijst staan bij de Nederlandse hockeybond. Zo vaak deed ze de afgelopen jaren haar beklag bij de tucht- en beroepscommissies dat het uitspreken van haar naam alleen al genoeg is om de hockeybobo's op stang te jagen. Bovendien: allemaal leuk en aardig, zo'n tweede actie voor Pakistan, maar dan wel onder de vlag van de bond die, zoveel was toch wel duidelijk, een voortrekkersrol had vervuld bij de totstandkoming, afgelopen najaar, van de landelijke tv-actie voor de aardbevingslachtoffers.

En dus greep de bond in, hardhandig welteverstaan. Vanmorgen, vlak voor aanvang van de SHO-persconferentie bij hockeyclub Rotterdam, werd de oud-scheidsrechter letterlijk op straat gezet. Ze overweegt juridische stappen, zei ze strijdvaardig vanaf het winderige parkeerterrein.

In Pakistan hebben ze wel wat anders aan het hoofd.

Mark Hoogstad

    • Mark Hoogstad