Weg was Ruud

Manchester is een plaats met een nuchtere beat in de muziek. De vierkwartsmaat hoort bij de Engelse werkstad zoals de wals bij Wenen. De working class hero heeft er elke ochtend flink de vaart in, op weg naar de fabriek. En de werkloze drinkt in hetzelfde ritme futloze glazen bier.

De opwinding in het leven komt van de lokale club, Manchester United. Gewonnen bekers bij de vleet, een parade aan beroemde voetballers, van Best tot Beckham, en een dramatisch vliegtuigongeluk met de Busby-boys.

Er ontbrak nog maar één ding aan de rijke historie van Man United: een mysterie. Gisteren werd de club op haar wenken bediend. Teletekst meldde een 'mysterieus vertrek Ruud van Nistelrooy'. De Nederlandse spits kreeg voor aanvang van de thuiswedstrijd te horen dat hij niet speelde, ook niet op de bank zat en naar de tribune mocht lopen.

Weg was Ruud.

Er zijn mensen in boekenkisten ontvoerd, bovenop de auto in een ski-box en in een overvolle container. Hoe is Ruud uit het stadion verdwenen? In een juten zak met wedstrijdballen? Of heeft de wasvrouw hem in een mand met vieze voetbalshirts buitengezet?

Als het om voetbal gaat is de Engelse pers niets te dol. De afgezogen duim blijft dik. Mysterieus? Ruud van Nistelrooy zal gewoon met vliegende vaart van het parkeerterrein vertrokken zijn, op weg naar het vliegtuig richting Nederland.

Een paar jaar geleden reed ik mee met Ruud van Nistelrooy in zijn Mercedes. Ruud scoorde bij de vleet voor Manchester. Als ik me goed herinner had hij iets van BB King op staan, een lekkere luie blues, uitermate geschikt als muziekdecor voor de countryside waar we doorheen gleden.

Een mysterie hoort niet bij Van Nistelrooy. Noem hem saai, het zal hem worst wezen. Hij is bezeten van zijn sport en houdt verder zijn gemak.

De afgelopen maanden liep het niet lekker met Van Nistelrooy bij Manchester United. Zijn coach Sir Alex Ferguson zette hem op de bank, af en toe mocht Ruud invallen. Afgelopen week miste hij een penalty. Ferguson was not amused. De kauwende coach, zeg maar Sir, duwt zijn voormalige oogappel in de hoek.

Met het weglopen bij de club heeft Van Nistelrooy de knuppel in het hoenderhok gegooid. Hij zal vertrekken bij Manchester. Het seizoen kan nog maar op één manier goedgemaakt worden: tijdens het wereldkampioenschap in Duitsland.

Hij zal met gemengde gevoelens het killersinstinct van Huntelaar hebben aanschouwd, die gisteren tegen PSV twee keer scoorde voor Ajax. Het volk en misschien de bondscoach zullen Huntelaar in de spits willen. Van Nistelrooy zal de strijd aanmoeten met de onbevangen nieuwkomer in Oranje.

Fanatisme is de grootste kwaliteit van Van Nistelrooy. Ik herinner me hoe ik op het trainingscomplex van Man United moest wachten terwijl hij achter gesloten deuren zijn conditie op peil hield voor het Europees kampioenschap in Portugal. Anderhalf uur later kwam hij aangelopen. Afgemat, afgetraind. Hij deed aan een soort bokstraining die echt dodelijk zwaar moest zijn geweest.

Ruud van Nistelrooy zal zich vandaag met een zandzak in zijn nek duizend keer opdrukken, vervolgens een boksbal van links naar rechts door de kamer knallen en zo strak als een plank bij Marco van Basten arriveren. Revanche is een hoog goed in topsport. Huntelaar is gewaarschuwd.

    • Wilfried de Jong