Warren Buffett koopt bedrijf Israël

De Amerikaanse beleggingsmiljardair Warren Buffett heeft het Israëlische familiebedrijf Iscar Metalworking voor 4 miljard dollar (3,1 miljard euro) gekocht. Het is de grootste investering van Buffett ooit buiten de Verenigde Staten.

De overname werd gedaan door Buffetts bedrijf Berkshire Hathaway, zo maakte de investeerder gisteren bekend vlak voor de aandeelhoudersvergadering van Berkshire.

In Israël is enthousiast gereageerd op de investering. 'Dit is meer dan zo maar een nieuwe deal voor de Israëlische economie', zei premier Ehud Olmert voor het begin van de ministerraad. 'Dat een man als Buffett investeert in een bedrijf in Israël, een land dat hij nog nooit bezocht, laat zien dat hij veel vertrouwen heeft in de Israëlische economie en in de stabiliteit van het economische systeem hier', aldus de premier. De economie van Israël groeide met 5,2 procent in 2005 en zal dit jaar naar verwachting met ruim 4 procent expanderen. De investering zorgde er gisteren voor dat de Israëlische beurs steeg met 2,7 procent omdat beleggers anticiperen op meer buitenlandse investeringen.

Het metaalverwerkingsbedrijf Iscar is wereldwijd actief, onder meer in Nederland. Buffett krijgt voor de 4 miljard 80 procent in het bedrijf, de resterende 20 procent blijft in handen van de in Israël bekende familie Wertheimer. Stef Wertheimer begon Iscar in de jaren vijftig nadat hij als tienjarige nazi-Duitsland was ontvlucht.

Dat Buffett zou komen met een of meerdere investeringen is geen verrassing. De miljardair heeft gezegd dat hij de ruim 40 miljard dollar die Berkshire nu in kas heeft wil terugbrengen tot 10 miljard. Buffett had aangegeven interesse te hebben in de Amerikaanse energiesector.

Berkshire bezit ruim zestig bedrijven in diverse sectoren en heeft grote belangen in onder meer Coca-Cola en bierproducent Anheuser-Busch.