Vrouw verstoten na verkrachting

Vrouw verstoten na verkrachting Goma, 8 mei. De 16-jarige Marie met zoon Prince, die vier maanden geleden werd geboren nadat ze vorig jaar was verkracht. Ze woont in een opvangcentrum voor verkrachte vrouwen in de Oost-Congolese stad Goma. Strijdende partijen in Congo hebben verkrachting tijdens de burgeroorlog jarenlang gebruikt om de vijand te terroriseren. Het einde van de oorlog drie jaar geleden heeft aan de verkrachtingswoede geen eind gemaakt. Slachtoffers worden meestal verminkt. Verkrachting is in veel gevallen moord op termijn. Naar schatting zestig procent van de geweldplegers is met het aidsvirus besmet. Vrouwen die zijn verkracht, worden door hun familie verstoten. Foto AFP Marie, 16, is seen with her baby, Prince, 4 months, who was born after she was raped last year, in the GESOM (Medical help and solidarity group) center for raped women 27 April 2006 in Goma, Democratic Republic of Congo (DRC). In eastern DRC rape victims are almost systematically rejected by their families and by society. This rejection comes on top of the physical injuries inflicted on victims, many of whom require lengthy reconstructive surgery. Most rapes in this region which has seen numerous bouts of fighting and daily atrocities against civilians ever since the official end of the last DRC war three years ago, are carried out with great brutality and the perpetrators are mostly armed men -- regular soldiers loyal to the government, dissident troops, Rwandan rebels, Ugandan rebels and local militias with no political agenda that act like bandits. AFP PHOTO/JOSE CENDON
Vrouw verstoten na verkrachting Goma, 8 mei. De 16-jarige Marie met zoon Prince, die vier maanden geleden werd geboren nadat ze vorig jaar was verkracht. Ze woont in een opvangcentrum voor verkrachte vrouwen in de Oost-Congolese stad Goma. Strijdende partijen in Congo hebben verkrachting tijdens de burgeroorlog jarenlang gebruikt om de vijand te terroriseren. Het einde van de oorlog drie jaar geleden heeft aan de verkrachtingswoede geen eind gemaakt. Slachtoffers worden meestal verminkt. Verkrachting is in veel gevallen moord op termijn. Naar schatting zestig procent van de geweldplegers is met het aidsvirus besmet. Vrouwen die zijn verkracht, worden door hun familie verstoten. Foto AFP Marie, 16, is seen with her baby, Prince, 4 months, who was born after she was raped last year, in the GESOM (Medical help and solidarity group) center for raped women 27 April 2006 in Goma, Democratic Republic of Congo (DRC). In eastern DRC rape victims are almost systematically rejected by their families and by society. This rejection comes on top of the physical injuries inflicted on victims, many of whom require lengthy reconstructive surgery. Most rapes in this region which has seen numerous bouts of fighting and daily atrocities against civilians ever since the official end of the last DRC war three years ago, are carried out with great brutality and the perpetrators are mostly armed men -- regular soldiers loyal to the government, dissident troops, Rwandan rebels, Ugandan rebels and local militias with no political agenda that act like bandits. AFP PHOTO/JOSE CENDON AFP