'VN-vredesmacht van levensbelang voor Darfur'

Het is van levensbelang dat een vredesmacht van de Verenigde Naties toegang krijgt tot de West-Soedanese regio Darfur om een eind te helpen maken aan de humanitaire crisis in het gebied die door het aanhoudende geweld is veroorzaakt. Dat zei gisteren de ondersecretaris-generaal voor humanitaire zaken van de Verenigde Naties, Jan Egeland, in een vraaggesprek met de BBC. Vrijdag kwam een vredesregeling tot stand tussen de regering en de belangrijkste twee rebellengroepen. Egeland is op het ogenblik in Darfur, waaruit hij vorige maand nog werd geweerd door de Soedanese regering.

De vredesregeling, waaraan overigens twee kleinere rebellengroepen niet meedoen, heeft hoop gewekt dat de Soedanese regering een VN-vredesmacht in Darfur zal toelaten, zoals westerse regeringen wensen. Egeland wees er tegenover de BBC op dat er een 'zee van milities' in het gebied is - rebellen aan de ene kant en de door de regering gesteunde, Arabische Janjaweedmilitie anderzijds - die het welslagen van elke humanitaire missie in de weg staat.

Op het ogenblik is een 7.000 man tellende legermacht van de Afrikaanse Unie in Darfur gelegerd, maar die is te slecht uitgerust om paal en perk te stellen aan het geweld dat de afgelopen drie jaar tienduizenden mensen het leven heeft gekost en waardoor twee miljoen mensen zijn ontheemd.

Vrijdag liet de Soedanese regering weten stationering van een VN-vredesmacht niet langer uit te sluiten. Daartegen voerde zij tot dan fel campagne. Maar gisteren onderstreepte een woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken in Khartoum dat Soedan nog niet heeft besloten om VN-soldaten in Darfur toe te laten. 'Als dat nodig is, zal Soedan daar mogelijk toe besluiten', zei hij. 'Anders heeft niemand het recht om Soedan buitenlandse troepen op te leggen.'

De woordvoerder gaf geen aanwijzing wanneer Soedan denkt tot een conclusie te komen. De Afrikaanse Unie heeft haar missie in maart tot 30 september verlengd.

Tegenover de BBC zei Egeland dat Darfur op dit moment 'langzaam wordt gewurgd; het sterft voor onze ogen'. 'De helft van de bevolking is oorlogsslachtoffer geworden' , zei hij in Gereida, een stad in het zuiden van Darfur die in handen van rebellen is. In de omgeving van deze stad zijn de afgelopen weken juist tienduizenden mensen ontheemd. Egeland zal ook Khartoum bezoeken en met de autoriteiten spreken.