Verkiezingen Thailand ongrondwettig

De Thaise verkiezingen van 2 april waren ongeldig. Dat heeft het Hooggerechtshof van Thailand vandaag beslist. De rechters bepaalden dat de verkiezingen niet in overeenstemming met de grondwet zijn gehouden.

In een afzondelijke stemming stelden de rechters in meerderheid vast dat nieuwe verkiezingen nodig zijn. Hiermee zet Thailand een nieuwe, onzekere stap om uit de politieke impasse te komen die het land nu al maanden beheerst.

Premier Thaksin had vervroegde verkiezingen uitgeschreven om het hoofd te bieden aan groeiende kritiek tegen zijn persoon in verband met de verkoop van zijn familie-bedrijf aan een investeringsmaatschappij.

De oppositionele Democratische Partij boycotte deze verkiezingen van 2 april echter. Het gevolg was niet alleen een klinkende overwinning van premier Thaksin en zijn partij Thai Rak Thai maar ook een aantal lege zetels in het nieuwe parlement omdat een district geen kandidaat had kunnen leveren dan wel de opkomst in diverse districten te laag was.

Daarom besloot Thaksin kort na de verkiezingen om het politieke toneel te verlaten. Hij deed formeel weliswaar nog geen afstand van zijn functie, maar liet de lopende zaken aan een plaatsvervanger over. Daarna vertrok hij voor een langdurige buitenlandse privé-reis naar een aantal Europese landen.

De vraag bleef inmiddels wat er met het nieuwe, onvolledige parlement moest gebeuren. De koning, Bhumibol, die boven de partijen staat en een bijzonder prestige geniet onder de Thaise bevolking, verzuchtte enkele weken geleden in een van de weinige momenten van publieke inmenging dat zijn land in een 'politieke rotzooi' verkeert en hij vroeg de rechters om duidelijkheid te verschaffen.

De duidelijkheid is er nu, maar de impasse is nog niet voorbij. Want de vraag is bijvoorbeeld wat partijleider Thaksin gaat doen. Vorige week dook hij plotseling weer uit het buitenland op en zat een ceremoniële zitting van het kabinet voor.

Het is denkbaar dat Thaksin zich bij nieuwe verkiezingen gewoon weer kandidaat stelt of dat hij als partijleider een machtige man achter de schermen blijft.

De oppositie en de Thaise middenklasse van hoger opgeleiden heeft een geweldige afkeer tegen de populistische Thaksin ontwikkeld en is vele malen in grote getale in Bangkok de straat op gegaan om het vertrek van Thaksin te eisen.

Op het platteland daarentegen is een overgrote meerderheid zeer te spreken over het succesvolle economische beleid van de premier en de manier waarop hij met micro-kredieten het leven van kleine boeren zienderogen heeft verbeterd.

In een open verkiezingsstrijd blijft het voor de oppositie derhalve moeilijk om Thaksin te verslaan.